Advertisement

Carry trade işlemleri açısından yılın gidişatı değerlendirildiğinde dolar karşısında yüzde 20 değer kazanan Brezilya Real'i ön plana çıkarken, son 20 yılın dip seviyesine gerileyen Japon Yen'i karşısında bakıldığında ise bu oran yüzde 34 düzeyine çıkıyor.

Genelde Latin Amerika ülke para birimleri emtia grubundaki hareketlilikten üretici olmaları hasebiyle pozitif etkilenirken,Uzakdoğu Asya'da Çin kaynaklı endişeler ön planda. Doğu Avrupa'da ise Ukrayna-Rusya arasında süren savaşın bölge ülke para birimleri üzerinde negative etki yarattığını görüyoruz.

Carry trade işleminin diğer kısmı olan kısa pozisyon alınacak para birimi açısından Japon Yen'inin ilk sırada yer alması beklenirken, yüksek volatilite ve önümüzdeki döneme ilişkin ima edilen getiri
açısından bakıldığında İsviçre Frangı ve Euro ön plana çıkıyor.

Diğer bir aday olan Tayvan Doları ise düşük likidite ve önümüzdeki döneme ilişkin kur beklentileri dikkate alındığında arka sıralarda yer alıyor.

İstatistik olarak genelde kabul gören Z skoru açısından değerlendirildiğinde, tablo aşağıda yer almaktadır. Z skoru açısından yüksek pozitif değer cary trade açısından olumlu olarak düşünülmeli.