Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yuan, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) beklenenden daha düşük günlük referans kur rakamları açıklayarak yükseliş hızını yavaşlatmaya çalışmasına karşın, ticaret ortaklarının para birimleri karşısında tarihinin en güçlü seviyesine yaklaşıyor.

Yuanın 24 ticaret ortağının paralarından oluşan sepet karşısındaki değerini ölçen CFETS RMB sepet endeksi yüzde 0,2 yükselerek 102,6044 ile Ağustos 2015’te görülen tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı. Endeks öte yandan, üst üste üçüncü günü de yükselişle geçmeye hazırlanıyor.

Yuanın rallisi, Çin para biriminin güçlü ihracat ve sermaye akışlarından destek bulması dikkate alındığında, piyasa katılımcılarının agresif resmi müdahale olasılığını düşük gördüğünü işaret ediyor. Şimdiye dek, Pekin’in para biriminin değer kazanmasını durdurmaya yönelik hareketleri sınırlı kaldı.

PBOC yuan için üst üste dördüncü günde de beklenenden düşük referans kur açıkladı ve Döviz piyasasında kilit oyunculardan oluşan bir komite bankalardan spekülasyonu sınırlamalarını istedi.

HSBC Holdings Plc döviz araştırma küresel başkanı Paul Mackel, Bloomberg’e yaptığı değerlendirmede, PBOC’nin yuana günlük müdahaleden kaçınmakta olduğunu ve piyasanın PBOC’nin para birimini zayıflatmak için güçlü müdahalede bulunacağı beklentisini satın almadığını söyleyerek, yetkililerin biraz rahatsızlık duyduklarını işaret ettiklerini, ancak dikkatlerin istikrar üzerinde olduğuna dikkat çekti.