Advertisement
HABERLER ABONE OL

Küresel ekonomide çip üretiminin merkezlerinden biri olan Tayvan'ın ihracatında yükselen çip talebinin hızlı etkisi görüldü.

Ülkenin Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre Nisan'da ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 artarak 35 milyar dolar olarak kaydedildi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ülkenin Nisan ayında ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 28 artırması yönündeydi.

Aynı dönemde ülkenin ithalatı yüzde 26,4 artarken, ülke ekonomisinde dış ticaret fazlası 6,18 milyar dolar oldu.

Özellikle otomotiv tarafında çip tedarikinde ciddi bir kriz yaşanmış, sektörde birçok fabrika üretimine ara vermek zorunda kalmıştı.

Kriz gelecek çeyreğe kadar sürebilir

Dünyanın en büyük çip üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) küresel çapta yaşanan çip krizinin de etkisiyle bu yıl için gelir tahminlerini yükseltmişti. Şirket, GM’den Nissan’a, Volkswagen’den Ford’a kadar otomotiv devlerinin üretime ara vermesine neden olan çip krizinin ise azalacağını bildirdi.

Ancak CEO C.C. Wei, bir telekonferansta analistlere krizin muhtemelen 2021 yılı boyunca ve gelecek yıl da devam edebileceğini ifade etti.