Advertisement
HABERLER ABONE OL

Beyaz Saray sözcüsü Hogan Gidley, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile geniş kapsamlı bir toplantı yapmadan önce,  Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman ile kahvaltı yapacağını söyledi.

Trump’ın bu iki görüşmesi, G-20 Liderler Zirvesi’nde en yakından takip edilecek toplantılar olacak.

Suudi Arabistan’ın ABD ile ilişkileri, Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesi ve United Nations’ın dünyanın en büyük insanlık krizi olarak adlandırdığı Yemen’de uzun süredir devam eden savaş nedeniyle sekteye uğramıştı.

Trump’ın Xi ile Osaka’da 11:30’da gerçekleştireceği görüşme sıkıntılı ABD-Çin ticaret görüşmeleri açısından son derece kritik bir öneme sahip.

Trump Çarşamba günü ticaret görüşmelerinde yol alınamazsa Çin ürünlerine azımsanmayacak miktarda ek gümrük vergilerinin uygulanacağını belirtmişti. Müzakelereler Mayıs ayında ABD’nin Çin’i anlaşma taslağındaki maddelere uymamakla itham etmesinin ardından çıkmaza girmişti.

Beyaz Saray sözcüsü Hogan Gidley’nin gazetecilerle paylaştığı Trump’ın Japonya’daki programı şu şekilde;

27 Haziran

-Trump Japonya’ya ulaştıktan sonra Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile akşam yemeği yiyecek. Görüşmenin konusunun ABD-Çin ticaret savaşı olması bekleniyor.

28 Haziran

-Trump 8:30’da Japonya Cumhurbaşkanı Shinzo Abe ile görüşecek. Abe, ABD ve İran ile ABD ve Kuzey Kore arasındaki tansiyonun düşürülmesi konusunda konusunda rol oynuyor fakat bununla birlikte, Trump’ın Japonya’nın ABD’ye gerçekleştirdiği otomotiv ihracatına ek vergi koymasını da engellemeye çalışıyor.

-Trump ve Abe’ye 9:15’de Hindistan Başbakanı Narendra Modi de dahil olacak ve bunu takiben Modi ile Trump ayrı bir görüşme yapacaklar. Trump son zamanlarda ticaret savaşını Hindistan’ı da kapsayacak şekilde genişletmiş ve Hindistan’a ticarette özel bir statü tanıyarak gümrük vergilerini düşük tutan uygulamayı sonlandırmıştı.

-Trump 10:15’de Alman Şansölyesi Angela Merkel ile görüşecek. Bu, Merkel’in Harvard Üniversitesi’nde Trump’ın politikalarını "Cehalet ve dar görüşlülük duvarlarını yıkın"  sözleriyle eleştirmesinin ardından gerçekleşecek ilk geniş kapsamlı görüşme olacak.

-Trump 2:00’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Yetkililerin belirttiklerine göre, Putin ve Trump’ın bölgesel güvenlik,  silahlanma kontrolü ve iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi konularına odaklanmaları bekleniyor.  Trump Kasım’daki G-20 zirvesinde gerçekleşcek Putin görüşmesini Rusya’nın Kazardeniz’de Ukrayna gemilerini ve denizcilerini ele geçirmesi gerekçesiyle iptal etmişti. Bu gemi ve denizciler hala iade edilmedi. Trump Japonya’ya hareket etmeden önce, görüşmede Rusya’nın ABD seçimlerine müdahalesi konusunun konuşulup konuşulmayacağını soran gazeteciye “ Bu seni ilgilendirmez” şeklinde yanıt verdi.

-Trump 3.00’da Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro ile görüşecek. Bolsonaro ve Trump benzer ulusalcı politika ideolojisini paylaşıyorlar.

29 Haziran

  • Trump Prens Muhammed ile 8.15’de kahvaltıda görüşecek.
  • 11:30’da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşecek.
  • Trump 1:05’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.