Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin en önemli 2 imalat göstergesi Kasım ayında birbirinden farklı işaretler verdi. Ekonomistlerin hangisinin daha doğru sinyal verdiği konusunda ise kafası karışık.

ISM imalat endeksi sürpriz biçimde 48.1'e gerileyerek 4. ayda da daraldı. Bu da imalat sektöründe daralmanın sürdüğüne işaret etti.

Diğer yandan IHS Markit İmalat endeksi ise 52.6 ile 7 ayın zirvesine çıktı. Metadolojideki farklılıkların endekslerin arklı sinyaller vermesine neden olduğu belirtiliyor. ISM anketi tüm bileşenlere eşit şekilde ağırlık verirken IHS Markit aendeksi geleceğe dönük bileşenlere ağırlık veriyor. Anketlerin büyüklüğü ve sektör kompozisyonları da birbirlerinden farklı. IHS Markit'in anketinde yaklaşık 800 imalatçı şirketten % 80 civarında yanıt alınırken ISM alınan yanıtları açıklamıyor.

IHS Markit Ekonomisti Chris Williamson Ekim'deki raporlarında ISM anketinin yapısal farklılıkları ve soru sorma biçimi nedeniyle son yıllarda imalat sektöründeki trend konusunda daha kesin sinyaller verdiğini söyledi.

Her 2 gösterge önem teşkil ediyor olsa da JP Morgan Chase'ten Michael Feroli ve Credit Suisse Group'tan James Sweeney imalat aktivitesini takip etmek için IHS Markit'e yöneldiklerini belirtiyor. Sweeney “Daha az geçmişi olan Markit PMI endeksi, ABD üretimini takip etmek açısından daha iyi iş çıkarıyor gibi görünüyor” dedi.

Evercore Ekonomisti Stan Shipley ise ISM anketinin imalat endeksini daha yakından takip ettiğini belirtiyor.

ISM verisine duyulan güvenin temelinde endeksin tarihi geçmişi yatıyor. Verinin geçmişi, 1948 yılına dayanırken IHS Markit verisi tüm imalat sektöründen 2009'dan beri yanıt alıyor.

Eski Merrill Lynch traderı Tom Essaye ise ISM'i tercih ettiğini ancak her iki verinin de şu an sektörün zayıf olduğuna işaret ettiğini belirtiyor.