Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türk-İş'in 35 yıldır düzenli olarak yaptığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırmasına göre, asgari ücret Ocak ayında, açlık sınırının yalnızca 3 lira üzerinde kaldı.

Türk-İş tarafından yeni beslenme kalıbı temel alınarak farklı bir çalışma grubu tarafından hesaplanan ve 2022 yılından itibaren açıklanmaya başlayan araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 4 bin 249 lira 95 kuruşa yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 13 bin 843 lira 50 kuruşa ulaştı.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 5 bin 587 lira 79 kuruş oldu.

Gıda enflasyonunda yeni rekor

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,71, son 12 ay itibariyle yüzde 59,67 oranında bir artış hesaplandığı belirtildi.

Bu oran araştırma tarihinin en yüksek yıllık gıda enflasyonu olarak kaydedildi.

Konfederasyonun açıklamasında, "Döviz kurlarının son büyük zirvesinden sonra geçen ay yüzde 25’e yakın bir artış gören gıda fiyatlarında, yeniden değer kazanan Türk lirasının olumlu etkisi market ve pazarlara neredeyse hiç yansımadı." ifadeleri kullanıldı.

Unicredit, müşterileriyle paylaştığı bir notta Ocak ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 10,7 artarak yıllık yüzde 48,2’ye çıkmasını beklediklerini söyledi.

Manşet enflasyondaki yükselişin üçte birinin artan elektrik ve doğalgaz fiyatlarından geleceğini belirten banka, alkol ve tütünün ise enflasyona 1,1 yüzde puan ekleyebileceğini söyledi.

Çekirdek enflasyonda ise aylık yüzde 7 yükseliş bekleyen banka, yıllık çekirdek enflasyonun yüzde 39,5’e ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Unicredit, belirli ürünlerden oluşturdukları sepetteki değişime göre Ocak ayında gıda fiyatlarındaki artışın yüzde 8,5 olacağını düşündüklerini ifade etti.

Yıllık enflasyonun artmaya devam edeceğini düşünen banka, 2022’nin son iki ayına kadar enflasyonun yüzde 55 seviyelerinde kalacağını sonrasında baz etkisinin devreye girmesizle 2022 sonunda yüzde 37 olacağını vurguladı.

2021'de dış ticaret açığı salgın yılı 2020'ye göre yüzde 7,5 azalarak 49 milyar 879 milyon dolardan, 46 milyar 133 milyon dolara geriledi.

Genel ticaret sistemine göre ihracat 2021 yılı Ocak-Aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32,8 artarak 225 milyar 291 milyon dolar, ithalat yüzde 23,6 artarak 271 milyar 424 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Aralık'ta dış ticaret açığı hızlı arttı

Aralık verilerine göre ise dış ticaret açığının hızlı yükseliş kaydettiği görüldü.

Buna göre, Aralık ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,3 artarak 4 milyar 550 milyon dolardan, 6 milyar 792 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Aralık ayında yüzde 79,7 iken, 2021 Aralık ayında yüzde 76,6'ya geriledi.

İhracat 2021 yılı Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,9 artarak 22 milyar 278 milyon dolar, ithalat yüzde 29,9 artarak 29 milyar 70 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Çekirdek dış ticaret dengesi Aralık'ta açık kaydetti

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2021 Aralık ayında yüzde 22,2 artarak 17 milyar 125 milyon dolardan, 20 milyar 925 milyon dolara yükseldi.

Aralık ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat yüzde 23,2 artarak 17 milyar 535 milyon dolardan, 21 milyar 596 milyon dolara yükseldi.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Aralık ayında 671 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 22,7 artarak 42 milyar 521 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 96,9 oldu.

Aralık ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu

Aralık ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 781 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 520 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 336 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 169 milyon dolar ile Irak, 1 milyar 157 milyon dolar ile İtalya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 32,2'sini oluşturdu.

Ocak-Aralık döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 19 milyar 321 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 14 milyar 722 milyon dolar ile ABD, 13 milyar 704 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 11 milyar 475 milyon dolar ile İtalya ve 11 milyar 133 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 31,2'sini oluşturdu.

İthalatta ilk sırayı Rusya aldı

İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Aralık ayında Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 3 milyar 390 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 156 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 17 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 452 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 133 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 38,3'ünü oluşturdu.

Ocak-Aralık döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin'den yapılan ithalat 32 milyar 240 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 28 milyar 959 milyon dolar ile Rusya, 21 milyar 757 milyon dolar ile Almanya, 13 milyar 151 milyon dolar ile ABD, 11 milyar 562 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 39,7'sini oluşturdu.

Bloomberg'in haberine göre, Pegasus'un yüzde 50 hissesine sahip olduğu Hitit Bilgisayar Borsa İstanbul'da gerçekleştireceği halka arzda 27,5 milyon adet yeni hisse çıkarmayı planlarken, şu anki hissedarların ikincil satışlarla da 7,7 milyon adet hisse satışı gerçekleştireceğini belirtti.

Halka arz sonrasında şirketin piyasada halka açık işlem gören hisse oranının yüzde 27 olması bekleniyor. Şirketin halka arzından birinci dereceden sorumlu kurum ise Ünlü&Co .

Morgan Stanley stratejistleri S&P 500 için adil değerin 4.000 seviyesi civarında olduğunu, gün içi dalgalanmaların ve geçen hafta yaşanan toparlanmanın da ayı piyasası hareketleri olduğunu belirtti.

Piyasalarda yaşanak herhangi bir rallide satıcı konumda bulunduklarını belirten Morgan Stanley stratejistleri, getirilerin sıkılaşma döngüsünde negatif olacağını, döngüsel ve kârsız büyüme hisselerinden ziyade defansif ve finansal hizmet hisselerini tercih ettiklerini söyledi.

Fed’in hisse piyasalarını kararlara hazırlayan sözlü yönlendirme aracının terkedildiğini söyleyen banka stratejistleri, kazanç revizyonları ve PMI’lardaki azalmanın bunda etkili olduğunu dile getirdi.

Goldman Sachs stratejistleri ise Fed’in daha agresif bir faiz artırımı döngüsüne başalyacağına dair beklentilerin artmasıyla 5.100 seviyesinde bulunan yıl sonu S&P 500 hedeflerinin aşağı yönlü risklere açık olduğunu vurguladı.

Geri kalan tüm varlıkların fiyatları aynı kaldığı takdirde ABD Hazine tahvilinin reel faizinin 60 baz puan artarak yüzde 0’a ulaşması halinde S&P 500’ün yüzde 10 düşüşle 4.000’e kadar gerileyeceğini ifade eden banka, reel tahvil faizlerinin 100 baz puan yükselmesi durumunda endeksin yüzde 15 düşüşle 3.800 seviyesine inebileceğini belirtti.

Goldman stratejistleri de büyüme hisselerine karşı temkinli olunması gerektiğini belirtirken yatırımcılar kalite hisselerine odaklanmaları ve enerji hisselerinde pozisyonlarını artırmaları tavsiyesinde bulundu.

Altın fiyatları, Fed’in beklenenden daha şahin bir yaklaşımla Mart ayında faizleri 50 baz puan artırabileceğine dair beklentilerle düşüşünü sürdürdü. Gram altın da küresel altın fiyatları ve dolar kurundaki gerilemeyle düştü.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söyledi. Bostic, en olası senaryonun ise Mart ayından başlayarak 75 baz puanlık bir artırım olduğunu belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

Guardian Gold Australia İş Geliştirme Uzmanı John Feeney, daha agresif bir sıkılaşmanın altın fiyatları üzerindeki baskıyı artıracağını fakat enflasyon yılın geri kalanında yüksek kalmaya devam ederse reel faizlerin tarihi düşük seviyelerde olacağını belirtti.

“Altın reel faizlerin düşük olduğunu ortamlarda tarihsel olarak iyi performans gösteriyor” diyen Feeney, altının sıkılaşma döngüsünde nasıl bir performans göstereceğini yakından takip edeceklerini dile getirdi.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başladı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, pazartesi sabahı 1.786 dolar civarında bulunuyor.

Gram altın fiyatı

Gram altın dolar/TL’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın 777 TL seviyesinde işlem görüyor.