Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ZEYNEP BAYAR

ABD’li Hindenburg Research’ün Adani Group’un hisse manipülasyonu ve muhasebe dolandırıcılığı yaptığını iddia edilmesinin ardından grubun 10 hissesinin piyasa değerinden yaklaşık 118 milyar dolar silindi. Bu erime Hindistan Borsasında bu zamana kadar görülen en büyük kayıplardan biri oldu.

Bloomberg HT’ye açıklamada bulunan ve grubun hisselerini yakından takip eden LGT Capital Partners Portföy Yöneticisi Willem Glorie, Adani Group’un Hindistan borsasını nasıl etkilediğini ve piyasanın ilerleyen zamanda bu sansasyona nasıl tepki vereceğini değerlendirdi.

“Hisse fiyatları çoğu ölçümde aşırı değerli görünüyordu”

Dünyanın en hızlı zenginleşen iş insanlardan biri olan Gautam Adani’nin sahibi olduğu Adani Group hakkında Hindenburg’un iddialarını yorumlayan Glorie, Hindenburg raporunun ayrıntılı analizlerle iddiaları güçlendirdiğini ve Adani Group’un 413 sayfalık savunma metni ile iddiaları çürütmesinin zor olduğunu söyledi.

İlgili haberler

Glorie, Adani Group’un 413 sayfalık savunma metnindeki birçok sorunun cevapsız kaldığını belirterek, “Gerçekten de, Hindenburg raporu yayınlanmadan önce hisse senedi fiyatları çoğu ölçümde aşırı değerli görünüyordu. Rapor yayınlanmadan önce bile, gruptaki hisse senedi değerlemelerini temellere dayandırmak zordu. Bu nedenle, grubun tahvillerinde ve hisselerinde devam eden oynaklık beklenebilir.” dedi.

Diğer taraftan, Adani Ports & SEZ Ltd’ye ilişkin olarak, “Temelleri oldukça sağlam” diyen Glorie, Hindenburg’un raporundan sonra bile şirketin değişmeyen stratejik bir varlık tabanına sahip olduğunu söyledi.

Kayıplar yüzde 50'nin üzerine çıktı

Genel görünüme bakıldığında ise, Adani Group’taki çöküşün bu hafta daha da kötüleştiğini söyleyebiliriz.

Hindenburg'un raporunun yayımlamasından bu yana Adani Enterprises'ın yüzde 60'lık düşüşü de dâhil olmak üzere bazı hisselerdeki kayıplar yüzde 50'nin üzerine çıktı. Hatta bazı bankaların Group’un menkul kıymetlerini alım satımlarda teminat olarak artık kabul etmemesi sebebiyle, güç durumdaki iş adamı Adani’nin rehinli hisselerle desteklenen bazı kredileri önceden ödemek için alacaklılarla görüşmeye başladığı belirtildi.

Adani Group’ta yaşanan sansasyonun ileride Hindistan borsasını nasıl etkileyeceği büyük merak konusu oldu.

Bu sansasyonun, Hindistan’da yatırım yapmayı planlayan Amerikalı ve Avrupalı yatırımcıları nasıl etkileyebileceğini değerlendiren Glorie, gelecekte yatırımcıların Hindistan'daki belirli yatırımlar için daha fazla inceleme yapmasının olası olduğunu, bu nedenle de kısa ila orta arasında bir miktar bulaşma etkisi olabileceğini söyledi.