Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında Açıl Sezen'e konuk olan Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren karlılıkta ciddi bir artış öngördüklerini söyledi.

Utku son birkaç aydır aktif kalitesindeki bozulmanın durulmasıyla net gelirlerin de artmasını beklediklerini belirtti. Özellikle katılım bankaları için ana gelir kaleminin kredi kullandırımlarından gelen kar payı gelirleri olduğunu belirten Utku "Bizim diğer bankalar gibi örneğin enflasyona endeksli tahvil gibi enstrümanlardan pozisyonlarımız olmadığı için ilave gelir kalemleri oluşturamıyoruz. Ana kalemimiz krediden sağlanan gelirler. Kredinin büyümediği, Döviz kullanımının da daraldığı dönemde gelirlerde ciddi bir daralma olmuştu. Şimdi yeni kredi kullandırımıyla ana kalem arttıkça ve özellikle son birkaç aydır aktif kalitesindeki bozulmanın durulmasıyla net gelirlerin de artması bekleniyor" şeklinde konuştu.

Gelecek senenin ilk çeyreğinden itibaren karlılıkta ciddi bir artış öngördüklerini belirten Utku "2019'da piyasaya verdiğimiz mesaj son çeyrekte hafif yukarı doğru bir kıpırdanma olması, ama özellikle 2020'nin ilk çeyreğinden itibaren karlılıkta ciddi bir artış öngörüyoruz. Arzumuz öz sermaye karlılığımızı % 12'lere kadar çıkartmak..Özellikle katılım bankalarında ve bizim özelimizde ciddi bir gayrimenkul stoğu oluştu. Bunların satışları gerçekleşmeye başladı, bunun da doğrudan karlılığa tek sefer de olsa ciddi etkisi olacaktır..." diye konuştu.

Yeni bir enstrüman üzerinde çalıştıklarını belirten Utku "Olursa dünyada bir ilk olacak. Tier 1 benzeri fakat sonsuz vade değil, belli bir dönem sonra kesinlikle hisseye dönüşecek, 'convertible' olacak, vade bitiminde hisseye dönüşecek. O yüzden aslında bir hisse yatırımı, halka arz gibi oluyor. Fakat başlangıçtaki vadede aslında bir tahvil getirisi gibi, sukuk getirisi gibi bir getiri almış olacak paydaşlar" açıklamasını yaptı. Mevzuat üzerinde çalışıldığını belirten Utku "olursa dünyaya da yeni bir ürünü tanıştırmış olacağız" dedi.