Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, doların zayıflamasıyla birlikte ticaret tarafındaki iyimserlik ve Çin ekonomisindeki istikrar sinyallerine rağmen 2010 yılından bu yana en güçlü yıllık kazancına yöneldi. Gümüş yükselişini sürdürdü.

ABD ticaret danışmanı Peter Navarro Pazartesi günü Pekin ile öncü bir ticaret anlaşmasının tamamlandığını söyledi. Ancak South China Morning Post'un Başbakan Yardımcısı Liu He'nin öncülüğündeki bir heyetin anlaşma imzalamak üzere bu hafta sonu Washington'a gideceği yönündeki haberini doğrulamadı.

Küresel hisse senetleri göstergeleri rekor seviyelere yakın bulunurken, yeni yıl için büyüme ve para politikası görünümünü değerlendiren yatırımcılar 2019'un son gününde biraz temkinli. Kuzey Kore ile ABD arasında tansiyonun yükseleceği yönündeki endişeler güvenli varlık talebini destekliyor.

Altn destekli ETF'lerdeki altın miktarı art arda dört yıl artarken, bu yıl yüzde 15 artış kaydetti. Fon yöneticilerinin net uzun pozisyonları 23,651 kontrat artarak 242,919'a yükseldi. 24 Aralık haftasına ilişkin Emtia Vadeli İşlem Komisyonu (CFTC) vadeli kontrat ve opsiyon sözleşmesi verilerine göre 11 haftanın en güçlü artışı kaydedildi.

Spot piyasada işlem gören altın yüzde 0.5 yükselişle onsu 1,522.06 dolar ile 25 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesinden işlem gördü. Altın 2019'da yüzde 19 değer kazanarak 2010'dan beri en güçlü yükselişini yaptı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 düşüşle altı ayın en düşük seviyesine yaklaştı.