Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Fed yetkililerinin sıkılaşma politikalarına rağmen ABD’de resesyon riskini yüksek görmediklerine dair açıklamalarıyla iki günlük düşüşün ardından yatay seyretti.

Spot altın, artan faiz oranları nedeniyle art arda üçüncü ayını da kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Yine de agresif artışların ekonomik bir yavaşlama yaşanacağına dair endişeler güvenli varlık için talep oluşturmaya devam ediyor.

New York Fed Başkanı John Williams ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Salı günü yaptıkları açıklamalarda 40 yılın en yüksek enflasyonunu soğutmak dizginlemek gerektiğini kabul ederken ekonomide “yumuşak inişin” hala mümkün olduğunu belirttiler.

İki önemli Fed üyesi ABD ekonomisinin faiz artışları sonucu resesyona girmeyeceğini öngördü. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz artışıyla birlikte büyümenin yüzde altına doğru yavaşlayacağını belirtse de ekonominin uzun bir zaman diliminde küçülme yaşamayacağını tahmine etti. Daly, “Resesyona girecek şekilde frene sert bir şekilde basmak yerine daha sürdürülebilir bir hıza düşmek için frenlere dokunuyoruz” ifadelerini kullandı.

New York Fed Başkanı John Williams da faiz artışını 50 baz puanda 75 baz puana çıkarmanın önümüzdeki toplantıda tartışılacağını belirtirken 2023 için piyasalarda fiyatlanan yüzde 3,5-4 faiz seviyesi için “mantıklı bir projeksiyon” yorumunu yaptı ve ekonomide yumuşak inişin halen mümkün olduğunu söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell Portekiz’de yapılacak Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yıllık Politika Forumu’nda konuşacak. Salı günü etkinlikte açıklamalarda bulunan AMB Başkanı Christine Lagarde Temmuz ayında ilk 25 baz puanlık artış yapılacağına dair planları doğrulamış fakat gerekli olması halinde politika yapıcıların enflasyonu kontrol altına almak için daha sert hamleler yapmaya hazır olduklarını belirtmişti.