Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

altındaki ralli azalma zayıflama yönünde hiç bir işaret göstermiyor.

Altın fiyatları, ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlarının, yarı resmi İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'nın dışişleri sözcüsü Abbas Mousavi'ye dayandırdığı haberinde yaptırımlar sonrası Washington ile diplomatik yolun "ilelebet" kapandığının kaydedilmesi ile birlikte  küresel piyasalarda belirsizlik daha da arttı.

Yatırımcılar ayrıca bu haftasonu ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in ticaret konusunu görüşmeyi planladığı G-20 liderler zirvesini de yakından takip edecek. Ancak ABD'li yetkililer, ABD'nin Çin'in anlamlı ekonomik reformlara gitmesi yolundaki taleplerden geri adım atmayacağını kaydederek beklentilerin azalmasına neden oluyorlar. Traderların takip edeceği diğer önemli konu ise, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Salı günü New York'ta yapacağı ve para politikasına da değinmesi beklenen konuşma olacak,

Altın fiyatları bu ay, Fed'in faiz indirimleri için kapıyı açmasının ardından doların zayıflaması ve diğer önemli merkez bankalarının da daha güvercin bir tutum takınmaları sonası yükseldi. Yatuırımcılar altın destekli exchange traded fonlara (EYF) yönelirken, ABD altın vadelileri ve opsiyonlarında net uzun pozisyonlarını artırdılar. Morgan Stanley, altının altı aylık bir dönem için, belirsiz makroekonomik görünümün metalin cazibesini daha da artırması ile birlikte, emtia arasında en üst sırada yer aldığını kaydetti.

Vanguard Markets Pte idari ortağı Stephen Innes, "Küresel sermaye piyasasının havası, bilinmezlerden gelen korkudan dolayı oldukça tedirgin ve bu belirsizlik zaten yüksek oktanlı altın piyasasına jet yakıtı sağlamaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.

Innes, Fed'in geçen haftaki politika toplantısının ardından yatırımcıların dolardan hızlanan çıkışının da altın piyasasının cazibesini daha da artırdığını sözlerine ekledi.

Spot altın yüzde 1.4 değer kazanarak ons başına 1,439.21 dolar ile Mayıs 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra Singapur saati ile 12:46'da1,436.33 dolara geldi. Dolar göstergesi üç ayın en düşük seviyesini test etti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 0.3 yükselirken, platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.2 geriledi.