Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın fiyatları, işlem sıkışması tehdidine yönelik endişelerin azalması ve yatırımcıların ABD teşvik paketinin içeriğini hazmetmeleri ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Altın, koronavirüs kaynaklı lojistik aksaklıkların traderlarda arza ulaşma endişeleri yaratması ile birlikte New York-Londra fiyat farkının artması sonrası haftaya oldukça endişeli bir tonda başladı. Ancak şimdilik sıkışıklığın azalmakta olduğuna ilişkin işaretler var.

Salı günü geç saatlerde, CME Gorup (Borsa işletmecisi), 400 onsluk külçelerin de teslimatının yapılabileceği yeni altın vadeli kontratları hazırlanacağını söyledi. Bu adım, eğer Comex vadelilerini elinde tutanların bunları yeni kontrrat ile değiştirmekte istekli olmaları halinde piyasadaki sıkışıklığın giderilimesine yardımcı olabilir.

AcxiCorp Ltd. baş küresel stratejisti Stephen Innes, "Fiyat farkları bugün daha iyi görünüyor," dedi ve "Düşük farklar, özellikle altında, rafinerilerin tüm dünyada kapalı olduğu bu ortamda fiziki altın sıkıntısı nedeniyle, piyasada daima iyi karşılanır" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 0.9 düştükten sonra yüzde 0.8 daha gerileyerek Singapur saat ile 09:56'da ons başına 1,604.14 dolara indi. Metal Salı günü yüzde 5.1 ile 10 yılı aşkın sürenin en güçlü yükselişini gerçekleştirmişti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi Pazartesi günü yeni rekor seviyeye ulaşmasının ardından yatay seyretti.

Diğer değerli metallerden, spot gümüş yüzde 1.9 düşerken, platin yüzde 1.6 geri çekildi. Paladyum, Güney Afrika'da madenlerin koronavirüs dolayısıyla kapalı olmasının küresel arz açığını büyüteceği endişesi ile Çarşamba günü yüzde 21 zıplayarak 1997'den beri en büyük yükselişini gerçekleştirmesi sonrası yatay seyretti.