Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

Altın, Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, beklenenden daha sıcak gelen ABD enflasyon verilerinin Fed'in faiz oranlarını yüksek tutacağı yönündeki iddiaları güçlendirmesiyle bu yılın en büyük haftalık düşüşüne yöneldi.

Spot altın, Perşembe gününü yüzde 2,1 düşüşle kapattıktan Cuma günü ons başına 2.336,91 dolardan işlem görüyor.

ABD'de açıklanan makroekonomik veriler güçlü sinyaller vermeye devam ederken, söz konusu veriler Fed yetkililerinin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmek istedikleri ve faiz indirimi konusunda aceleci davranılmaması gerektiğine yönelik sözle yönlendirmelerini destekledi.

Ülkede dün açıklanan verilere göre, öncü imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentileri aşarak, ülkede ekonomik faaliyetin hızlandığına işaret etti. Ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 18 Mayıs ile biten haftada 215 binle beklentilerin altında kalırken, yeni konut satışları da nisanda aylık bazda yüzde 4,7 azalışla 634 bine düşerek piyasa tahminlerinin altında gerçekleşti.

Altın, merkez bankası alımları, Asya'daki güçlü talep ve Ukrayna ile Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle bu yıl hâlâ yüzde 13 yükselişte.

UBS Group AG, faiz oranlarının düşeceği ve bunun altın destekli Borsa yatırım fonlarına girişleri artıracağı beklentileri üzerine yıl sonu altın görünümünü yüzde 4 artırarak ons başına 2.600 dolara yükseltti. Analistler Wayne Gordon ve Giovanni Staunovo, son gerilemelerin "nispeten kısa ömürlü" olması nedeniyle yatırımcıların düşüşlerde 2.300 dolar civarında alım yapmalarını tavsiye etti.