Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri Pazartesi günü, petrol fiyatlarındaki güçlü kayıplar ve bazı Avrupa bankalarının temettülerini ertelemesinin teşviklerin koronavirüsün ekonomik hasarının azalmasına yardımcı olacağına ilişkin iyimserliğe ağır basması sonrası sert düştü.

Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.5 kadar yükseldikten sonra kazançlarını geri vererek yüzde 2.4 düştü. Bankacılık sektörü hisseleri yüzde 4.9 geriledi ve petrol sektörü şirketlerinin hisse senetleri de sert düştü. FTSE İtalya Tüm Hisseler Banka Endeksi yüzde 7 geriledi.

Aralarında UniCredit SpA, ABN Amro Bank NV ve ING Group NV'nin de bulunduğu bazı AVrupa bankaları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) bankaları, koronavirüs kargaşası ortamında finansal güçlerini iyileştirmek için en erken Ekim ayına kadar temettü ödememeleri konusunda uyarmasının ardından 2019 yılında temettü ödemelerini askıya aldılar.

Ham petrol fiyatları, dünyanın en büyük ekonomilerinde koronavirüsten kaynaklanan karantina ortamının genişlemesinin talebi düşürmesinin etkisi ile 17 yılın en düşük seviyesine indi. Avrupa hisse senetleri geçen hafta tüm dünyada merkez bankaları ve hükümetlerin teşvik programlarını uygulamaya almasının ardından ralli yapmıştı.

Joh Barenberg Gossler & Co. çoklu varlıklar strateji ve araştırma müdürü Ulrich Urbahn, "Kısa vadede, hisse senetlerin yönü büyük ölçüde koronavirüs salgının süresine bağlı olacak," dedi ve "Bu nedenle piyasa muhtemelen volatil kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.