Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD tarihinin en büyük vergi artırım paketi özelliğini taşıyan çoğunlukla kurumlar ve varlıklı kimseler üzerinde odaklanan 2.1 trilyon dolarlık yeni tasarı Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nin ilgili komisyonunda onaylanmasının ardından önemli bir mesafe aldı.

Partilerin büyük ölçüde fire vermediği (Cumhuriyetçilerden tasarıyı onaylayan üye çıkmadı) oylama, Başkan Joe Biden’ın 4 trilyon dolarlık uzun vadeli ekonomik gündemini yasalaşmaya bir adım daha yaklaştırdı. Vergi paketi sosyal harcamalardaki en büyük artışın karşılanmasına yardımcı olacak.

Komisyon, işletmeler ve varlıklı kimselere vergi artışları, geri ödenebilir çocuk desteği ve temiz enerji teşvikleri gibi önemli maddelerde anlaşmaya varırken, Senato’daki oylama öncesi görüş ayrılıkları devam ediyor. Parlamentonun her iki kanadında az farkla çoğunluğa sahip olan Demokratlar, anlaşmazlıkların çözülmesinin haftalar almasını bekliyor.

"Vergi oranları halen 2017'deki yasanın altında kalmaya devam edecek"

Yollar ve Araçlar Komisyonu Başkanı Richard Neal, “Ülkenin başarısını kutluyoruz. Ancak aynı zamanda büyük şirketler ve aşırı zenginlerden ortak çıkarlara biraz daha fazla katkı da istiyoruz. Teklif ettiğimiz artışlar planladığımız yatırımların karşılanmasında önemli bir pay sahibi olurken, vergi oranları halen 2017’deki vergi yasasındaki oranların altında kalmaya devam edecek” dedi.

Henüz belirlenmemiş temel maddeler arasında eyalet ve lokal vergilere (SALT) uygulanan kesintiye 10 bin dolarlık sınır konusu yer alıyor. Neal Pazartesi günü, 2017 yılında Cumhuriyetçilerin koyduğu büyük ölçüde yüksek vergileri ve Demokratların yönettiği eyaletleri etkileyen tedbirlerde “anlamlı” değişiklikler konusunda mutabık kaldığını söylemişti. Ancak başkanlığını yaptığı komisyon, SALT görüşmelerini daha sonra muhtemelen Temsilciler Meclisi Kurallar Komisyonu’nda çözmesi için Sözcü Nancy Pelosi’ye devretti.

Komisyonun vergi artışlarını onaylamasının ardından, Neal, SALT’ın nihai pakette nasıl yer alacağına ilişkin “görüşmelerin sürdüğünü” söyledi.

Nael, “Muhakkak ki nihai aşamaya gelmeden önce, bu konuya çözüm getirmek durumundayız” dedi ve anlaşmaya varmanın ne kadar sürecini söylemenin zor olduğunu sözlerine ekledi.omisyonun vergi kesintisinde değişikliğe gidilmesini ateşli bir şekilde savunan Demokrat temsilcisi Tom Suozzi, “Başkan ile konuştum. Sözcü ile konuştum. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ile konuştum ve SALT sorununun çözeceğimize eminim” dedi.