Advertisement
HABERLER ABONE OL

Almanya’daki Ludwig Maximilians Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda, transparan organ basılabileceği ortaya çıktı.

Nörolog Dr. Ali Ertürk liderliğindeki bilim insanları, organların yapısındaki hücre ve lenf sistemini mikroskop altında gözlemlemeyi mümkün kılan bir teknik geliştirdi. Araştırmacılar bu teknik sayesinde beyin ve böbrek gibi önemli organların üretilebileceğini duyurdu.

Telegraph'da yer alan habere göre; Dr. Ertürk çalışmaları sonucu, özel bir solüsyonun beyin ve böbrek gibi organları transparan hale getirdiğini kaydetti. Bu organlar daha sonra lazerler ile tarandı ve bir mikroskopla incelendi. Bu incelemelerde organın yapısı, kan damarları ve her bir hücrenin spesifik konumu da dahil olmak üzere tespit edildi. 

Bu teknik sayesinde organlar bire bir aynı şekilde üretildi. 3 boyutlu baskı teknolojisiyle fonksiyonel organlar oluşturuldu. Organların yapımında kök hücreler kullanıldı ve hücrelerin doğru konumlara yerleşmesi sağlandı.

Ertürk, yedek parça üretmek için 3D baskının zaten yaygın bir şekilde kullanıldığını ancak bu gelişmenin tıp alanında 3D baskıyı bir adım öne taşıdığını söyledi. 

2-3 YIL İÇİNDE PANKREAS ÜRETİLEBİLİR

Ertürk, "İlk kez gerçek bir insan organına daha yakın olduğumuza inanıyorum" diye konuştu. 

Ertürk ve ekibi, önümüzdeki 2-3 yıl içinde pankreas üreterek işe başlamayı planlıyor. 5-6 yıl içinde de böbrek yapmayı umuyorlar.

Araştırmacılar, ilk olarak hayvanların bu organlarla yaşayıp yaşamayacağını test edecek, ardından da 5-10 yıl içinde klinik denemelere başlanabileceğini söyledi.

Türk bilim insanı Ertürk, geçen kasım ayında bir fareyi saydam hale getirerek tüm hücre ve moleküllerini görüntülemeyi başarmıştı. Ertürk, 'vDISCO' isimli patentli metodunun, hücrelerin nasıl iletişim kurduklarını anlamak ve yeni tedavi yöntemleri geliştirmek açısından çok önemli olduğunu söylemişti.