BIST 100'de sert düşüş
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 5,08 değer kaybıyla 1.979,83 puandan tamamladı. Borsa İstanbul'da saat 17.32.21 itibarıyla endekse bağlı devre kesici sistemi devreye girdi
BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 105,92 puan azalırken, toplam işlem hacmi 35,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.
Bankacılık endeksi yüzde 4,49 ve holding endeksi yüzde 4,80 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 5,92 ile turizm oldu.
Böylece bugünkü kapanışla birlikte endeks 11 günlük yükseliş serisini sonlandırdı. Endekste 35,4 milyar TL işlem hacmi görülürken; Garanti Bankası'nda 3,8 milyar TL, Türk Hava Yolları'nda 3,2 milyar TL ve Kardemir-D hissesinde 2,8 milyar TL işlem hacmi gerçekleşti. En fazla işlem hacmi gören 3 şirketin, toplam işlem hacmi içerisindeki payı yüzde 23 oldu.
Borsa İstanbul'da devre kesiciler çalıştı
Borsa İstanbul'un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girmesine ilişkin yaptığı açıklama, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlandı. Açıklamada, saat 17.32.21 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi'nin devreye girdiği bildirildi.
Borsa Pay Piyasası'ndaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı'nda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu belirtilen açıklamada, "Pay Piyasasında ve BAP Pay Repo Pazarı'nda işlemler bugün yeniden başlatılmayacaktır, seans tamamlanmıştır. VİOP Pay ve Pay Endeksleri'ne dayalı sözleşmelerde normal seansın kalanında işlem yapılmayacak olup seans akışı normal saatinde VIOP_SEANS_SONU işlem günü bölümü ile devam edecektir. " ifadeleri kullanıldı.
Kapanış ile birlikte BIST100 endeksinde 32 hisse yüzde 5 üzerinde değer kaybederken, son günlerde endeksin lokomotifi olan BIST30 endeksinde değer kaybı yüzde 5,27 oldu. Gün içerisinde düşüşe öncülük endeks ulaştırma endeksindeki kayıp ise yüzde 5,15'e çıktı.
Öğlen saatlerinde endeksi kısmen tutmaya çalışan ve gün içi primleri yüzde 2'yi aşan bankacılık endeksinde kapanışta kayıp yüzde 4,49 seviyesine ulaştı. En fazla para çıkışı olan hisseler ise sırasıyla; Koza Altın, Şişe Cam ve Pegasus oldu. Aynı saat dilimi içerisinde (17:00) 13,57 seviyelerinde olan dolar/TL'de hareket kapanışa doğru 13,65'lere ivmelendi.
Endeskte bugünkü satışların arkasında major bir haber başlığı şimdilik olmadığı piyasa uzmanları tarafından aktarıldı. Satışların aniden hızlanmasına dair ise yabancı satışının etkili olduğu belirtilirken; Jeopolitik gelişmeler, kar realizasyonları, algoritmik işlemlerin satışın boyutunu derinleştirmesi, son günlerde zayıflayan piyasadaki momentum, stopların çalışması ve teknik düzeltmeler öne çıktı.
Son dönemlerde her ne kadar küresel piyasalar ile Borsa İstanbul'un korelasyonu düşük olsa dahi, gün içerisinde zayıf performans gösteren global endeksler risk iştahına negatif ilave katkı sağladı. Wall Street'te Nasdaq gün içerisinde kayıplarını yüzde 2'ye kadar çıkardı. Avrupa endekslerinde ise gün boyu yüzde 1 civarında düşüşler öne çıktı. Ayrıca piyasa uzmanlarının yorumlarında Ukrayna - Rusya gerilimine dair gelen haber başlıklarının etkili olduğunu aktardı.
Yılbaşından bu yana kuvvetli performans izlenen Borsa İstanbul'da bugün kapanışa doğru satışlar derinleşti. Bugünkü kapanışa kadar endekste son 11 gündeki getiri yüzde 11'in üzerine çıkarken, MSCI Türkiye endeksi ise emsallerine göre 4 kat daha iyi performans sergiliyordu. Son çeyrekten bu yana devam eden hızlı getiri performansına rağmen küresel endekslere görece yüzde 50'den fazla ıskonto ile işlem görüyor.
Uzmanlar nasıl yorumladı?
Gedik Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Üzeyir Doğan, konu hakkında yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Son 6 gündür endeks tarafındaki sıkışmanın alt bandının kırılmasıyla teknik baskını arttığını söylemek mümkün. 2021 yılı yılsonundaki satışlarının psikolojisinin bugünde görüldüğü söyleyebiliriz. Algoritmaların devreye girmesi, önemli desteğin kırılması, jeopolitik gelişmelerin üst üste binmesi endeksimize ekstra satış getirdi. Teknik stopların tetiklemesi de ayrıca unsur olarak öne çıkıyor.”
A1 Capital Araştırmadan sorumlu GMY Baki Atılal’ın yorumu ise şöyle oldu:
“Borsa İstanbul'da bugün eşleşme seansı yapılmadığından dolayı kredili satışlar kapanmadı. Satış tarafında Rusya - Ukrayna cephesinden gelen açıklamalar tetikleyici oldu. Amerikan borsaları tarafında dünden beri bütün vadelerdeki tahvil getirilerini yukarı yönlü seyri ve FED beklentileri negatif tablo sergiliyordu. Bugün endekste pozisyonlar kapanmadığından dolayı kredi, ödünç piyasası ve temerrüt cephesinde ciddi sıkıntılar olacaktır. Ekstrem araya koyabileceğimiz haber akışları ise yabancı kurumların Türkiye ekonomisine dair beklentilerini söyleyebilirim. Bugün satışların arkasındaki ana hikâye jeopolitik tansiyon ve bizim algoritmaların etkisi oldu.”