Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Çinli yetkililerin kömür üretimini artırmaya ve fiyatlardaki artışları kontrol altına almaya yönelik adımları, elektrik enerjisi darlığına ve bazı kilit sektörlerde üretimin sekteye uğramasına yol açan tedarik sorunlarının azalmasına yardımcı oluyor.

Morgan Stanley analistleri, Pazar günü yayınlanan notta, yerel yönetimler ve bazı üreticiler kömürde halihazırda fiyat limitleri uygularken, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun ulusal bazda bir sınırlama için planları değerlendirmeye devam ettiğini kaydetti.

Ülkenin planlamadan sorumlu en üst düzey kurumu Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’ndan yapılan bir açıklamaya göre, Çin’de kömür madenlerinin günlük üretimi Ekim ayı ortası ila sonundan bu yana 11,5 milyon tonun üzerinde seyrediyor. Bu, önceki ayın sonundaki seviyenin yaklaşık 1,1 milyon ton üzerinde. Üreticilerden yılın son üç aylık döneminde fazladan 100 milyon ton daha kömür üretmeleri istendi.

Aralarında Sara Chan’ın yer aldığı Morgan Stanley analistleri, hazırladıkları notta, “Kömür sıkışıklığı bir dizi tedbir ve fiyatlara müdahale ile azalıyor” dedi.

En aktif kömür kontratı Pazartesi günü Zhengzhou Emtia Borsası’nda yüzde 5,4 düşerek ton başına 920,2 yuana (143,66 dolar) kadar geriledi. Vadeli kontratlar 19 Ekim’de rekor seviyeye yükseldikten sonra yaklaşık yüzde 50 değer kaybetti.