Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Çin'in elindeki ABD Hazine tahvilleri azalarak iki buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.

ABD Hazine Bakanlığı tarafından Pazartesi günü açıklanan resmi verilere göre Çin'in sahip olduğu ABD devlet borçlanma senetleri portföyü Nisan'da 7.5 milyar dolar azalarak toplam 1.11 trilyon dolar seviyesine geriledi.

Söz konusu veriyi uzun zamandır takip eden bazı isimler -aralarında eski Hazine yetkilisi Brad Setser de bulunuyor- Çin'in bazı alımlarının Belçika gibi yerlerden yapıldığını ve yapılan hesabın resmin tamamını göstermediğini belirtiyor. Belçika'daki ABD tahvillerindeyse geçen yıl boyunca artış oldu.

Hong Kong'da Deutsche Bank AG baş ekonomisti Michael Spencer, Çin'in olarak tanımlanan ABD tahvillerindeki düşüşe ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bu istatistik bir olgu. Çin'in Döviz rezerv rakamları son aylarda fazla değişmiyor. Bir hesapta satış gerçekleşip, diğerinde alış olması tamamen mümkün.” dedi.

ABD Hazine tahvillerindeki yabancı payı son on yılda aşağı yönlü trend izliyor, buna karşın ABD'nin borçlanma maliyetlerinde farkedilir bir etkisi yok. 10 yıllıkların faizi Salı günü yüzde 2.08 ile 2017 ortasından beri en ucuz seviyesinde seyretti. Fed faiz indirimi beklentileri ve cansız enflasyon hazine tahvil faizlerinin düşük seyretmesinde etkili oluyor.