Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin ordusuna ait uçaklar, bölgede yapılan en son tatbikat kapsamında, geçen hafta Tayvan ve Çin arasındaki orta sınır çizgisini defalarca ihlal ettiler.

Taipei merkezli China Times’ın bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberinde, Çinli pilotların tatbikata devam etme konusunda istekli olduklarına dair işaretler verdiği ve kendilerini uyaran Tayvanlı askerlere “Orta sınır çizgisi diye bir şey yok” dedikleri belirtiliyor.

Yayınlanan haber Çin medyası tarafından fazlaca ilgi görürken, Çin ordusu Doğu Bölgesi Komutanlığı “İllüzyonları bir kenara koyun ve çarpışmaya hazır olun” yazan tek bir gönderi ile haberlere cevap verdi.

Çin Hava Kuvvetleri tarafından Cumartesi günü yayınlanan bir başka videoda ise H-6 bombardıman uçaklarının bir simülasyonda Guam’daki Anderson Air Force üssüne benzeyen bir uçak pistini bombaladıkları görülüyordu.

Eski hükümet savunma danışmanı ve Avustralya Stratejik Politika Enstitüsünde kıdemli analist Malcolm Davis, “Savaş riski giderek artıyor ve Tayvan Boğazı'ndaki orta sınır çizgisinin Çin tarafından yeniden çizilmesi sadece baskıyı artırmakla kalmıyor, aynı zamanda güç kullanımını da meşrulaştırıyor” dedi ve “Tüm bu agresif kışkırtmalar belki de Tayvan’ın ilk hamleyi yapmasını sağlamak ve böylece gereken meşruiyeti elde etmek için olabilir” diye ekledi.