Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AAA kredi derecesine sahip devlet şirketi Yongcheng Coal & Electricity geçen ay tahvil ihraç etmesine rağmen temerrüde düştü.

Çin devletinin sahip olduğu şirketler tarafından ihraç edilen tahvillerin sekteye uğramasıyla birlikte bazı Çinli bankalar şirket tahvili pozisyonlarını azaltmaya başladı.

Teknolojiden enerjiye birçok sektörde yatırımı olan Tsinghua Holdings de pazartesi günü 1.3 milyar yuan (200 milyon dolar) temerrüde düştü.

Haberlerin üzerine Çin Merkez Bankası pazartesi günü orta vadeli bir borç verme operasyonu gerçekleştireceğini söyleyerek, politika yapıcıların market disiplinini sağlama konusunda ne kadar kararlı olduğunun mesajını verdi.

Bloomberg’de paylaştığı bir görüş yazısında “Çin’in 4.1 trilyon dolar değerindeki şirket borçlanma piyasasını yönetmek biraz hileli olabilir.” diyen Shuli Ren, devletin sahip olduğu şirketlerin kötü bir temerrüt dalgasına yakalanabileceğini belirtti.

Borçların belki de hiçbir zaman geri alınamayabileceğini söyleyen Ren, Çinli şirket tahvillerinin temerrütlerinin kademeli olarak arttığını fakat toparlanma oranının da giderek düştüğünü vurguladı.