Deprem sonrası konut kiraları nasıl etkilendi?
-
Deprem sonrası şehirler arası yaşanan göç kira fiyatlarında değişime yol açtı. Kira fiyatlarının en çok artığı şehir Mersin olarak dikkat çekti.
Deprem sonrası göç alan şehirlerde artan kira oranları dikkat çekti. Mersin deprem bölgelerinden gelen göç yoğunluğunun etkisiyle Şubat ayında kiraların en çok arttığı il olarak dikkat çekti. Şehirde kiralar yüzde 15,15 arttı. Böylece yıllık bazda kira artışı yüzde 227’ye yükselmiş oldu.
İstanbul’da kira fiyatları Şubat ayında aylık bazda yüzde 6,62 artış gösterdi, yıllık değişim ise yüzde 152,94 oldu. Şehirde konut satış fiyatlarında aynı dönemde aylık bazda yüzde 6,13 artış gerçekleşirken bu artış yıllık bazda yüzde 156,36 oldu. Konutların satış fiyatları ortalama metrekare başına 25.882 TL oldu.
Ankara’da kira fiyatları Şubat ayında aylık bazda yüzde 6,1 artış gösterdi, yıllık değişim ise yüzde 187,06 oldu. Şehirde konut satış fiyatlarında aynı dönemde aylık bazda yüzde 6,39 artış gerçekleşirken bu artış yıllık bazda yüzde 159,06 oldu. Konutların satış fiyatları ortalama metrekare başına 12.194 TL olarak gerçekleşti.
Yıllık kira artış değişimi yüzde 185 olan Antalya’da Şubat ayında aylık bazda yüzde 6,65 artış gösterdi. Şehirde konut satış fiyatlarında aynı dönemde aylık bazda yüzde 6,98 artış gösterirken yıllık bazda artış yüzde 176 olarak izlendi. Antalya’da konutların kiralık fiyatları ortalama metrekare başına 13 bin lira olarak kaydedildi.