Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Seçim belirsizliği, S400 konusunun ABD - Türkiye ilişkilerine etkisi gibi faktörler kur üzerinde baskı yapmaya devam ediyor.

Dün 5.99 - 6.04 bandında dalgalanan Dolar/TL son işlem gününe artışla 6.08 seviyelerinde başladı. Bugün çoğu gelişen ülke para birimi de dolar karşısında geriliyor. Dün 6.71 - 6.78 bandında dalgalanan euro bu sabah 6.80'e yükseldi. Sepet kur % 0.3 artarak 6.44'te işlem görüyor.

Dün BIST 100 Endeksi %0.20 düşüşle günü tamamlarken bankacılık endeksi %0.07 geriledi.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 19.55 olurken, iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 0.46 artışla yüzde 25.99'a yükseldi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's dün yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin görünümünün pozitife yükseltilmesinin zor olduğunu bildirdi.



ABD, Türkiye'yi bazı ürünlerin ABD'ye gümrüksüz girişine imkan veren Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'nden çıkardı. Türkiye'den çelik ithalatı için uygulanan tarife oranının %50'den %25'e indirildiği duyuruldu. TEB Yatırım yolladığı notta bu kararın BIST'te bugün demir çelik sektörü hisselerine ilk yansımasının olumlu olacağını öngördü.

Öte yandan dün Merkez Bankası'nın beklenti anketinde yıl sonu dolar/TL beklentisi 6.2030'dan 6.4310'a yükseldi.

Bugün içeride ve dışarıda kuru etkileyecek kritik bir veri bulunmuyor. Siyasi gündem ve ABD - Çin ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler takip edilecek.

"DOLAR KÜRESEL BAZDA YÜKSELİYOR"

Atlas Portföy Genel Müdür Yardımcısı Cem Şekerci Bloomberg HT'ye kurun artışında yurt dışı gelişmelerin etkili olduğunu, doların küresel bazda yükseldiğini kaydetti.

Kurda 6 - 6.15 aralığında mevcut riskleri fiyatlamış durumdayız. S400 haberleri var, bugün Hürriyet'te yer alan ekonomide torba yasası var. Bunlar da belli volatilite yaratabilir yani yukarı yön biraz daha mümkün görünüyor" diye konuştu.


Dolar/TL bu sabah itibariyle haftalık bazda %1'in üzerinde artışta