Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL , ekonomilerin yeniden açılmasının küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri azaltması ve buna bağlı olarak risk iştahındaki artışın etkisi ile 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Bayram dolayısıyla piyasaların kapalı olması işlem hacmini sınırladı.

Uluslararası piyasalarda risk bekleyişlerindeki artış, gelişen piyasa paralarının dolar karşısında değer kazanmasına neden olurken, doların G-10 ülkelerinin para birimleri karşısında da değer yitirmesine yol açtı.

Dolar/TL kuru güne 6.8150 seviyelerinde başladı ve bir süre yatay seyretti. Ardından Japonya'nın ülke çapında OHAL uygulamasını kaldırması ve diğer bazı ülkelerin de koronavirüsün yayılmasını önlemeye yönelik kısıtlamaları kaldırma yönünde adım atmaları küresel riskten kaçınma eğilimini zayıflattı. Bunun sonucu kademeli olarak düşen dolar/TL, kaybını yüzde 1.5'in üzerine çıkararak 6.70'seviyesine yaklaştı. Kur böylelikle 13 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.

Aralarında Guillaume Tresca'nın da bulunduğu Credit Agricole stratejistleri, "Çin ve ABD arasındaki şiddetli gerilime rağmen risk iştahı yükseliyor," dedi ve "Piyasa, haber akışına asimetrik bir reaksiyon vermekle birlikte, bardağın dolu tarafını görmeye devam ediyor. Bu durum bizi, süregelen ve aşırı kendine has sorunlar dikkate alındığında, çok seçici olmakla birlikte, gelişen piyasalara ilişkin temkinli bir yapıcı görüşe yöneltiyor" şeklinde görüş bildirdi.