Advertisement
HABERLER ABONE OL

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 47 milyona yaklaştı.

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 205 bin kişi yaşamını yitirdi.

Kovid-19 vaka ve ölü sayısında dünyada ilk sırada bulunan ABD'yi, 8 milyondan fazla vakayla Hindistan ve 5,5 milyonu aşkın vakayla Brezilya izliyor.

ABD'de Kovid-19'un merkez üssü Texas

ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında yaşamını yitirenlerin sayısı son 24 saatte 236 bine çıktı.

En çok vaka Teksas eyaletinde görülürken, ölü sayısında ise New York sıradaki yerini koruyor.

Brezilya'da aşı karşıtları, Kovid-19 aşısı kampanyalarını protesto etti

Ülkenin en büyük iki kenti Sao Paulo ve Rio de Janeiro'da bir araya gelen aşı karşıtı grup, aşı yapılması yönündeki kararları protesto etti.

Sao Paulo şehir merkezinde toplanan grup, Kovid-19 aşısının zorunlu olacağını söyleyen Sao Paulo eyaleti Valisi Joao Doria'nın görevden alınmasını talep edip, aşı karşıtı sloganları attı.

Diğer aşı karşıtı grup ise Rio de Janeiro'daki Copacabana Plajı'nda Bolsonaro'nun teşvik ettiği "aşıyı ret kampanyası" lehinde gösteri düzenledi.

- Aşı yaptıracaklarını söyleyen Brezilyalıların oranı yüzde 63'e kadar geriledi

Kovid-19 aşısı ülkede tartışma konusu olmaya devam ederken, aşı tartışmaları bu ayın sonunda yapılacak yerel seçim kampanyalarına yansıdı.

Vali Doria, geçen ay yaptığı açıklamada, Sao Paulo'da aşılamanın zorunlu olacağını söylemiş, Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello ise ülkenin CoronaVac dozlarını satın almayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Hindistan'da Kovid-19 salgınının etkileri diğer ülkelere göre düşüşe geçti

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölü sayıları azalmaya devam ediyor.

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 122 bini aştı. Ülkede son 24 saatte 47 bine yakın yeni Kovid-19 hastası tespit edildi.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, Hindistan, dünyada en fazla vaka tespit edilen ikinci, virüse bağlı en fazla ölümün görüldüğü üçüncü ülke konumunda bulunuyor.

Almanya’da "hastanelerdeki yoğun bakım yataklarının yetersiz kalacağı" yönünde uyarılar yapılıyor

Almanya Hastaneler Birliği Başkanı Gerald Gass, yaptığı açıklamada, Kovid-19 nedeniyle gelecek haftalarda yoğun bakıma girecek hasta sayısının artacağını belirterek "2-3 hafta içinde nisanda görülen en yüksek yoğun bakım hasta sayısı aşılacak. Bunu artık engelleyemeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Alman hükümetinin sağlık bakım hizmetleri sorumlusu Andreas Westerfellhaus, daha sonra yapılabilecek ameliyatların ertelenmesini isteyerek “Yoğun bakımda çalışanlar, bugün bile kapasitesinin üstünde çalışıyor ve haklı olarak da durumun daha da kötüleşeceği konusunda uyarıyor.” dedi.

- Sağlık Bakanı Spahn eleştiriliyor

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, hastanelerde özellikle de yoğun bakımdaki personel yetersizliğine karşı önlemler almadığı için eleştiriliyor.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada ise yoğun bakımdaki yatak sayısındaki sorumluluğun eyaletlerde bulunduğu, hastanelerdeki kapasitenin yönetilmesinin eyaletlerin görev alanına girdiği kaydedildi.

Almanya'da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten ve hükümeti bilgilendiren Robert Koch Enstitüsü, 1 Kasım itibarıyla ülkedeki yoğun bakım yataklarının yüzde 72’sinin dolu olduğunu bildirdi.

Fransa’da her 30 saniyede 1 kişi Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatıyor

Başbakan Castex, tepki çeken sokağa çıkma yasağıyla ve diğer Kovid-19 önlemleriyle ilgili, kamu televizyonu TF1’e açıklamalarda bulundu.

Halktan, özellikle esnaftan Kovid-19 tedbirlerine uymakta ısrarcı olmaları çağrısında bulunan Castex, hükümetin, tepkilere neden olan sokağa çıkma yasağı kapsamında alınan kararlardan geri adım atmayacağını ifade etti.

- Fransa'da her 30 saniyede Kovid-19 kapan bir kişi hastanelik oluyor

Castex, Avrupa'de ve Fransa'da Kovid-19 vaka sayısının oranında büyük artış yaşandığına dikkati çekerek "Salgından bu yana 37 bin vatandaşımızı kaybettik. Her 30 saniyede bir -içlerinde yaşlı olmayanlar da var- Kovid-19'a yakalanan 1 kişi hastanelik oluyor." diye konuştu.

Ülkede yoğun bakım ünitelerinin, gerekli adımlar atılmasa, 15 günde dolacağı uyarısında bulunan Castex, halihazırda yoğun bakım ünitesine bağlı 3 bin 600 kişi sayısının kasım ayı içerisinde 6 bin civarına çıkacağını kaydetti.

Kovid-19 vakalarındaki hızlı artış nedeniyle Fransa genelinde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor.

İtalya'da Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 700 bini geçti

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, son 24 saatte 30 bin kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, toplam vaka sayısı 709 bine, hayatını kaybedenlerin sayısı 39 bine yaklaştı.

İtalyan basınında çıkan haberlerde, vaka sayısındaki artış nedeniyle hükümetin ilave önlemler hazırlığında olduğu belirtildi. En çok vaka artışının görüldüğü Milano ve Napoli gibi kentlerin kırmızı bölge ilan edilmesi, bölgeler arasında seyahatin acil haller dışında durdurulması gibi bazı kısıtlayıcı tedbirlerin getirilebileceği basında yer aldı.

Ülkede dün 31 bin 758 ile en yüksek günlük vaka sayısına ulaşılmıştı.

İspanya'da Kovid-19 önlemlerine karşı protestolarda sokaklar savaş alanına döndü

Hafta başında Barselona'da başlayan ve kısa zamanda diğer büyük kentlere sıçrayan Kovid-19 önlemlerini protesto eylemleri, cumartesi gecesi Madrid, Vitoria, Bilbao ve Logrono'da devam etti.

Aşırı sağcılar ile Kovid-19 salgınını reddeden grupların sosyal medya üzerinden yaptıkları, "Halk artık yoruldu, sokağa çıkıyoruz." şeklindeki çağrılarıyla toplanan gruplar, kent merkezlerinde izinsiz gösteri yaptı.

Protestolarda göstericiler, kent merkezlerindeki dükkanlara ve kamu mallarına zarar verip, çöp bidonlarını ateşe verirken polise taş ve sopalarla saldırdı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter hesabından yayımladığı mesajda, "Azınlık grupların şiddet içeren ve mantıksız davranışlarına tolerans gösterilemez. Tüm ülkeleri harap eden salgını ancak sorumluluk, birlik ve fedakarlık sayesinde yenebiliriz." ifadelerini kullandı.

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin 25 Ekim'de aldığı olağanüstü hal (OHAL) kararı, meclis oylamasıyla 9 Mayıs'a kadar uzatılmıştı.

OHAL kapsamında ülkede gece sokağa çıkma yasağı getirilirken 6'dan fazla kişinin bir araya gelmesine izin verilmiyor.

Ayrıca yerel yönetimlerin kararıyla mevcut durumda ülkenin yüzde 85'inde serbest dolaşıma kısıtlama getirilirken bazı bölgelerde özellikle yiyecek-içecek ve eğlence sektörlerini kapsayan kısıtlayıcı kararlar uygulanıyor.

Avustralya’da 5 ay sonra ilk kez yeni Kovid-19 vakası kaydedilmedi

Avustralya Federal Sağlık Bakanı Greg Hunt, eyalet ve bölgelerden gelen son 24 saatteki test sonuçlarına göre 9 Haziran’dan bu yana ülke genelinde ilk kez Kovid-19 vakasına rastlanmadığını duyurdu.

Kovid-19’un yayılmaya başlamasının ardından mart sonunda vatandaşları ve daimi oturma izni olanların dışındakilere ülke sınırlarını kapatarak sıkı kısıtlamalar uygulayan Avustralya’da, virüsten toplam 907 kişi hayatını kaybetti.