Advertisement
HABERLER ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Vahdettin Köşkü'ndeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına, heyet üyelerini ve katılımcıları selamlayarak başlayan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Radev ile ikili, daha sonra da heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Hem Balkanlar'ın hem de küresel sistemin büyük meydan okumalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemden geçildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla iki NATO müttefiki olarak dayanışmamızın her zamankinden daha güçlü olması gerektiğine inanıyoruz. Bu vesileyle ikili, bölgesel ve küresel ölçekte ilişkilerimizi daha ileri taşıma noktasında müşterek iradeye sahip olduğumuzu bir kez daha teyit ettik. Düzensiz göçün idaresinde etkin işbirliğine gidilmesi gerektiği üzerinde durduk. Görüşmelerimizde ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de ayrıntılı şekilde ele aldık. Geçen sene ticaret hacmimiz 6 milyar dolara ulaştı. Ortak hedefimiz ise bugünkü görüşmelerden sonra bunu 10 milyar dolar seviyesine kısa sürede çıkarmak. Bulgaristan tarafındaki sınır kapılarının modernizasyonunun tamamlanması ve özellikle gıda denetimi altyapısının güçlendirilmesiyle işbirliğimiz daha da gelişecektir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan'daki yatırımları 2,5 milyar avroyu aşan iş adamlarına verdikleri destekten dolayı Cumhurbaşkanı Radev'e bir kez daha teşekkür ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gündemimizde enerji güvenliği konusuna yönelik işbirliği imkanları araştırıldı, bunu aramızda müzakere ettik. Konuyla ilgili olarak da Enerji Bakanımıza gerekli talimatı verdik; Bu konuda nasıl yardımcı olabiliriz ve Bulgaristan'ın talebini nasıl karşılayabiliriz? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız da gerekli adımları atacaktır. Aynı şekilde sınır güvenliği noktasında da İçişleri Bakanımız mevkidaşıyla çalışmalarını sürdürmek suretiyle sınır güvenliğini müşterek olarak nasıl halledebiliriz, nasıl hal yoluna koyabiliriz, bunun da ortak çalışmasını birlikte yürütecekler."