Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed'in yıl sonunda finansal sisteme nakit enjekte etme operasyonuna Pazartesi günü tavanın altında talep geldi. Bu durum yıl sonu fonlama baskılarının azalmış olabileceğini gösteriyor.

Piyasa yapıcılar 7 Ocak'ta vadesi dolan 15 gün vadeli operasyonda 28.8 milyar dolar talep etti. Bu 35 milyar dolarlık teklifin altında bulunuyor.

Merkez bankası yılın dönümü için repo operasyonlarıyla toplam 490 milyar dolar arz etmeyi planlıyor. Buna daha önce sunulmuş olan kısa vadeli beş ihaledeki 156 milyar dolar da dahil. Yıl sonu için gerçekleştirilen ilk dört ihaleye tavanın üzerinde talep gelirken Pazartesi günü talep düşük kaldı.

Curvature Securities idari başkan yardımcısı Scott Skyrm, “Düşüşün nedeni konusunda ikilem var. Bankaların bilançoları dolu ve bu nedenle daha az teminat mı sunuyorlar, yoksa yıl sonu teminatlarının hepsini fonladılar ve bu daha mı az ihtiyaç duyuyorlar?” dedi.

Yine de Pazartesi günkü sonuçlar yıl sonu fonlama baskılarının kaybolduğunu garanti etmez. Skyrn'e göre yıl sonu repo hala yüzde 3.55 – yüzde 3.75 ile yüksek ve gecelik repo oranının iki katından fazla.

Fed, genel teminat repoları için gecelik faizin yüzde 2 civarından yüzde 10'a fırladığı repo piyasasına 17 Eylül'den beri likidite enjekte ediyor. Aynı zamanda banka sisteme rezerv artırmak için Hazine tahvilleri de alıyor.

Fed Pazartesi günü 120 milyar dolar limitli gecelik operasyon da yaptı. Gelen talep 20.55 milyar dolar ile New York Fed'in gecelik repo sunmaya başladığı Eylül'den beri en düşük seviyesinde kaldı.