Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Fed'in 2019 için faiz indirimi sinyali verdiği toplantı doların küresel çapta düşmesinde etkili oldu. Dün sabah 5.82 - 5.91 bandında dalgalanan Dolar/TL de Fed'in dün akşamki kararı sonrası 5.7766'ya kadar geriledi.

Kur bu sabah 5.78'de başladı, ardından düşüşü hızlandırarak 5.7347'yi gördü, euro 6.53'ten 6.48'e, sepet kur da 6.15'ten 6.12'ye çekildi. Dün BIST 100 Endeksi günü yüzde 0.03 artışla 94 bin 244 puanda tamamlarken bugün % 1'in üzerinde primli seyrediyor.

Garanti Yatırım'dan Tufan Cömert Bloomberg HT'ye "kur en iyimser senaryoda 5.60 - 5.65, yukarıda da 6.05 civarındaki bant içerisinde hareket etmeye devam ediyor. S400 gibi çok önemli temel bir gelişme olmadıkça bu geniş bandın içerisinde işlem görmeye devam edebilir." yorumunu yaptı.

Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge de Bloomberg HT'ye Fed kararının oldukça güvercin olduğunu belirterek "Fed, Trump'ın baskılarına boyun eğmiş gibi grünüyor. Faiz indirimine işaret etti, piyasalar hem Temmuz hem Eylül'de faiz indirimi fiyatlaması yapıyor, bu da gelişen piyasalar için iyi bir haber.

Gerileyen tahvil faizleri Türkiye gibi, Çin gibi yüksek faiz oranı çevirmek zorunda kalan gelişmekte olan piyasaların artık daha düşük oranla borçlarını çevirebilme imkanı yaratmakta. Doların da yurtdışında değer kaybetmesi gelişen ülkelere para akımları olabileceğine işaret etmekte. Kur cephesinde 5.75'lere doğru geri çekilşme olablir." yorumunu yaptı.

Yurt içinde bugün tüketici güven verisi izlenecek, ABD'de ise cari işlemler dengesi ve işsizlik verileri takip edilecek.