Advertisement
HABERLER ABONE OL

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün Türkiye ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamada Yenigün, "Ford ve Ford Otosan olarak halihazırda yüzde 10’dan daha fazlasını üstlendiğimiz bu ticaret hacminin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması ile önümüzdeki dönemde ülkelerimizin refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

İngiltere ile olan ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek büyüyeceğine inandıklarını belirten Yenigün, “Birleşik Krallık, 2019 yılında 11,2 milyar dolar ile Almanya’nın ardından ülkemizin en çok ihracat yaptığı 2. pazar. İhracatın lokomotifi Türk otomotiv sanayi için, bu ihracattan yüzde 10 pay alan Birleşik Krallık kritik öneme sahip. 2019 yılı verilerine göre, ana sanayi olarak Birleşik Krallık'a yapılan ihracat adet bazında 122 bin 560, değer bazında ise 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Diğer ülkeler üzerinden yapılan ihracat da dikkate alındığında Türkiye’de Birleşik Krallık pazarı için yapılan üretimin ihracat değeri 3 milyar dolar seviyelerine yaklaştı." ifadelerini kullandı.

İngiltere ticari araç pazarında Türkiye ağırlığı

Anlaşmanın Ford açısından önemine de değinen Yenigün, "Birleşik Krallık ticari araç pazarına baktığımızda ise yılda yaklaşık 388 bin adet yeni araç satışı gerçekleşirken, bu satışların yaklaşık 1/3’ü Türkiye’den ihraç edilen araçlardan oluşuyor ve en çok satılan ilk 10 ticari araç içinde 1. ve 3. sırada da yine Türkiye’de üretilen Ford Transit model araçlar yer alıyor. Birleşik Krallık’ın ihracatını incelediğimizde ise, Türkiye, motor ihraç ettiği ülke sıralamasında 2. sırada, otomotiv ihracatında ise 5. sırada yer alıyor. Yıllardır süren ekonomik ve stratejik iş birliği sayesinde özellikle otomotivde karşılıklı ticaret hacmi göz ardı edilemez bir düzeye ulaştı. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ticari ilişkilerin kesintisiz devamı bu nedenle son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.