Advertisement

Yatırımcılar gelişen piyasa hisse senedi ve tahvillerine yatırım yapan Borsa yatırım fonlarından (ETF) geçtiğimiz hafta neredeyse 4 milyar dolar ile Mart ortasından bu yana en sert çıkışı gerçekleştirdi. ABD ile Çin arasında yeniden gündeme gelen gerginlik riskten kaçışta etkili oldu.

ABD'de işlem gören gelişen piyasa ETF'lerinden 8 Mayıs'ta sona eren haftada 3.94 milyar dolarlık çıkış oldu; Bloomberg tarafından derlenen verilere göre bir önceki hafta 518.2 milyon dolarlık çıkış gerçekleşmişti. Geçen haftayla birlikte arka arkaya 12 haftalık toplam 20.8 milyar dolar tutarında bir çıkış serisi kaydedildi.

Hisse senedi fonları arasında en fazla çıkışın piyasanın en büyük fonunda yaşanması yatırımcıların gelişen piyasa varlıklarına yönelik risk iştahının azaldığını işaret ediyor. 51 milyar dolarlık Vanguard FTSE Gelişen Piyasalar ETF'si (VWO) 753 milyon dolar ile 2015'tne bu yana görülen en sert çıkışla karşı karşıya kaldı. Benzer bir miktarda BlackRock'ın iShares Core MSCI EM ETF'sinden (IEMG) çıktı. 1 milyar dolarlık çıkış da iSahres MSCI EM ETF'sinden (EEM) oldu.

Tahvil fonlarına ise küçük miktarda bir giriş oldu. 12.7 milyar dolarlık iShares JP Morgan Gelişen Piyasalar Dolar Tahvili ETF'sine (EMB) 110 milyon dolar girdi.

Hisse senedi ve tahvil fonlarından bu yılki toplam çıkış 16.4 milyar dolar oldu. Gelişen piyasa hisse ve tahvillerinden çıkış, koronavirüsün kontrol altına alındığına ilişkin iyimserliğin etkisini kaybetmesiyle geçen hafta da sürdü. Ayrıca ABD ile Çin arasında sessiz geçen birkaç ayın ardından gerginliğin arttığına ilişkin sinyaller yatırımcı çıkışında etkili oldu.

*Hisse senedi ETF'lerinde 4.02 milyar dolarlık daralma oldu.
*Tahvil fonlarına 76.8 milyon dolar girdi.
*Fonların toplam varlıkları 210.7 milyar dolardan 211.9 milyar dolara yükseldi.
*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bir önceki haftaya kıyasla yüzde 0.6 ekside 911.65 puandan kapattı.
*En fazla çıkış 1.92 milyar dolar ile Çin/Hong Kong'dan olurken, en fazla giriş 3.9 milyon dolar ile Uruguay'a oldu.