Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Küresel piyasalarda son günlerin ana teması yükselen enflasyon beklentileri olurken, küresel endekslerdeki rallinin de ara verdiği görüldü.

Enflasyon görünümünde son günlerin konusu ABD'de iklim koşullarının petrol arzı üzerinde yarattığı etki oldu. ABD’de kutup soğuklarının rafineriler ve enerji hatlarında yarattığı sorunlar küresel arzı da tehdit etmeye başladı. Soğukların ABD petrol arzını yaklaşık yüzde 40 düşürdüğü tahmin ediliyor. ABD’de arz daha fazla azaldıkça fiyatlar da küresel çapta artmaya başlıyor. Brent petrol vadeli kontratı 65 doları aşarak yaklaşık bir yılın zirvesine yerleşti.

Buna karşın Suudi cephesinden gelen son haberler petrolde seyrin değişebileceğine işaret etti. Dow Jones haber ajansına göre, Suudi Arabistan'da krallık danışmanları, Suudi Arabistan'ın fiyatlardaki son toparlanmanın ışığında önümüzdeki ay OPEC toplantısında söz konusu üretim kesintisinin tersi bir karar duyurmayı planladığını açıkladı.

Danışmanların öngörülerine göre, Suudi Arabistan'ın mart ayına kadar kesintilere bağlı kalmayı taahhüt ettiği göz önüne alındığında, üretim artışı nisan ayına kadar başlamayacak. Yapılan açıklamada ayrıca, Suudi Arabistan'ın kesinti üzerindeki kararını OPEC’e henüz iletmediğinin de altı çizildi.

Aşılamalar talep tarafında yükseliş beklentilerini destekledi

Enerji fiyatlarında yükselişin yanında aşılama ile salgında hızlı toparlanma tahmininin enflasyon beklentilerini artırdığı görüldü.

Dünyada 186 milyondan fazla doz aşı yapıldı. Toplam Kovid-19 vaka sayısı 109,8 milyonu, ölümler ise 2,4 milyonu geçti. Aşılamanın sert karantina tedbirleriyle birlikte yaygın bir şekilde yapıldığı İngiltere’de salgın hızla geriliyor. Ülkede virüsün yayılım hızı şubatın ilk yarısında ocak ayına göre üçte iki oranında geriledi. Bu durum önlemleri değerlendirme aşamasında olan İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın kararını etkileyebilir. Hong Kong’da Türkiye’de uygulanan Sinovac aşısına onay verildi. Endonezya’da ise kriterleri karşılayan her Endonezyalıya aşı olma zorunluluğu getirildi.

Piyasa fiyatlamaları

Küresel piyasalarda hisse rallisi dururken S&P 500 vadelileri de açılış için negatif sinyal verdi. Asya’da Güney Kore Kospi ve Hong Kong Hang Seng yüzde 1’in üzerinde geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi yatay seyrini korurken euro, 1,2038 dolardan alıcı buldu. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,27’de dengelendi.