Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bloomberg yayınına katılarak FED'in tutanaklarında faiz artırımıyla ilgili kullandığı agresif ifadeleri yorumlayan HSBC Sabit Getirili Enstrümanlar Araştırma Birimi Yöneticisi Steven Major 2 sene içinde 6 faiz artırımını inandırıcı bulmadığını belirterek bunun sözlü yönlendirme olabileceğini düşündüğünü belirtti.

Major konuşmasında, "Şahsi fikrim, eğer faiz artırımına başlarlarsa bu çok fazla olmayacak ve sözlü yönlendirmeler, faiz artırımının amaçladığı şeyin bir kısmını zaten sağlıyor. Bunun yanında odaklanılması gereken iki şey daha var. Bunlar da riskli varlıklar tarafında ne olacağı ve FED'in buna ne tepki vereceği. Bunun FED'in politikalarının bir başka yönüyle alakası olacağını söyleyebilirim. O da bilanço. Şayet bilançoda daha hızlı bir şekilde daralma yaşanırsa riskli varlıklar için daha büyük bir problem oluşturacağından faiz artırımının beklenenden daha düşük bir seviyede kalmasına neden olabilir" dedi.

“Faiz artırımı enflasyonu düşürdükten sonra tekrar zıplatabilir”

Federal Açık Piyasa Komitesi'nde seslendirilen farklı görüşleri öğrenmiş olmanın iyi bir şey olduğunu söyleyen Major tutanaklarda bahsedilen faiz artırımlarıyla ilgili, "Bullard olası senaryo olarak Mart ayını işaret etti. Daly'nin kendi görüşlerini, bakış açısını öğrendik. Bu da iyi bir şey. Piyasada bu yıl üç ve önümüzdeki yıl üç kez olmak üzere altı faiz artışı fiyatlanıyor. Bundan çok daha az olabilir. FED 6 adet faiz artışı yapacağını söyleyecek kadar nasıl bu kadar kendinden emin olabiliyor anlamıyorum. Çok fazla bilinmez var. Enflasyon istediği yerde olmazsa FED nasıl bu kadar faiz artışı yapabilir? Meslektaşlarımdan bir tanesi bunun enflasyon üzerinde ters etkisi olabileceğini söyledi. Enflasyon çok yükseldi fakat keskin bir şekilde geri gelebilir ve bir kez daha zıplayabilir. Bu da tahmin yapıcıların kabusudur." ifadelerini kullandı.

FED'in bu hareketinin sözlü yönlendirme olabileceğini ve söylemde şahin, eylemde güvercin bir FED görebileceğimize dikkat çeken Major, "Bence bu kesinlikle bir hile. Mervyn King'in Maradona etkisi olarak adlandırdığı şey bu. Bunun arkasındaki fikir Merkez Bankası'nın güvenilirliği beklentileri etkileyebilir. Mantık şu, sözlü yönlendirme İngiltere ve ABD gibi ülkelerde politika araçlarından biri olarak görülüyor. Tabii ki sözle yönlendirme resmi bir araç değildir fakat daha yüksek faiz olacağını söylüyorlarsa ya da nokta tahminlerde bunu yazıyorlarsa piyasadaki tahminler de bundan etkilenir. Şu an genel tahminler, FED'in medyan tahminlerine çok benziyor ve sözle yönlendirme ile genel tahminlere bakıldığında bunun fiyatlara yansıdığını görüyoruz" diye konuştu.