Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere, AstraZeneca’nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının ilk uygulamasını yaptı. BBC'deki habere göre, aşı ilk kez Oxford Churchill Hastanesi’nde diyaliz makinasına bağlı tedavi gören 82 yaşındaki Brian Parker'e vuruldu.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, aşılamanın başlamasını "dönüm noktası" olarak niteleyerek, aşıların enfeksiyonu önleyeceğini ve nihayetinde virüs kısıtlamalarının kaldırılmasının önünü açacağını ifade etti.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'de okulların kapatılması da dahil olmak üzere daha sert kısıtlamalara ihtiyaç duyulacağını söyledi.

New York ve Kaliforniya’da rekor artış

ABD'de yeni yıl tatili sonrası günlük Kovid-19 vaka sayısının 300 bine ulaşmasının arından, dünya genelinde toplam koronavirüs vaka sayısı 85 milyonun üzerine çıktı.

ABD’nin en kalabalık eyaletlerinden biri olan New York’ta, yedi günlük pozitif test ortalaması arka arkaya üçüncü gününde yüzde 9’u aştı. New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, yedi günlük ortalamaya göre, Kovid-19 virüsü sebebiyle hastaneye yatan yeni hasta sayısının 213'e, yeni vaka sayısının ise 4 bine yaklaştığını söyledi.

ABD’de nüfusun yoğun olduğu bir diğer eyalet olan Kaliforniya’da ise, vaka sayılarındaki artış sağlık sistemini zorlamaya başladı. Eyaletteki yeni vaka sayısının 45 binin üzerine çıkmasıyla toplam vaka sayısı yaklaşık 2,4 milyona ulaştı.

Buna ek olarak, ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Anthony Fauci, ABD’de aşılama uygulamalarının başlangıçta yavaş bir seyir izlediğini fakat sonrasında hız kazandığını söyledi.

Japonya yeni kısıtlamalara gidebilir

Japonya’nın başkenti Tokyo’da Pazartesi günü, 884 yeni Kovid-19 vakası olduğu ve rekor sayıya ulaşan ağır hasta sayısının ise 108 olduğu bildirildi.

Başbakan Yoshihide Suga bir basın toplantısında, hükümet yetkililerinin koronavirüs vakalarındaki artışla sebebiyle Tokyo ve üç komşu ilde yeni bir olağanüstü hal ilan etmeyi düşündüğünü söyledi. Suga konuşmasında, aşı uygulamalarının bir aydan uzun bir süre sonra gerçekleşeceğini ve insanların gereksiz gezilerden kaçınması gerektiğini ile getirdi.

Diğer bir taraftan, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi resmi Xinhua Haber Ajansı ve devlet kanalı CCTV ile yaptığı röportajda, Kovid-19 salgınına sebep olan virüs kökenine ilişkin incelemelerin arttığını ve ülke dışında gelişen salgınların pandemiye neden olabileceğini açıkladı.