Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, ABD Başkanı Donald Trump'ın halen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'den ticaret görüşmelerinin yeniden başlayabilmesi için bir yanıt beklediğini söyledi ve davetin reddedilmesi durumunda Pekin'in sonuçlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Kudlow Perşembe günü Washington'da katıldığı bir etkinlikte, "Başkan Trump bir görüşme için güçlü isteğini dile getirdi, ancak toplantı henüz resmi olarak programa alınmadı, bu nedenle bu noktadan başlayarak durumun nasıl gelişeceğini izleyeceğim" dedi.

Kudlow, Çin'in toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin soru üzerine, "Bu konuda yorum yapmak bile istemiyorum. Sadece başkanımın oturup görüşmek için güçlü bir istek gösterdiğini söylüyorum. Başkan ayrıca eğer bu toplantı gerçekleşmezse, sonuçları olabileceğini de söyledi. başkan görüşmeyi tercih edecektir" dedi.

Başkan Trump defalarca, Xi'nin 28-29 Haziran'da Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenecek G-20 liderler zirvesinde kendisi ile bir araya gelmemesi durumunda Çin ürünlerine gümrük tarifelerini yükselteceği tehdidinde bulunmuştu. Trump, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Pekin'i geçici anlaşmada verdiği taahhütlere uymamakla suçlamasının ardından çöken ticaret müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için bir son tarihi olmadığını söylemişti.

Kudlow, Çinlilerin "dengeli" bir anlaşma istediklerini, ancak ABD'nin bakış açısından bunun mümkün olmadığını kaydetti. Kudlow, "Sözde dengeli bir anlaşmaya varamayız, zira dengesiz bir ilişki içindeyiz. Mevcut dengesizlik için düzeltmeler ve çarelet arıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.