Advertisement

(16:20'de güncellendi)

Hisse senetleri Perşembe günü, ekonomik tahminlerin düşürüldüğüne ilişkin haberlerin küresel büyüme görünümüne ilişkin endişeleri artırmasının ardından düştü. Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gösterge faizi en az 2019'un sonuna kadar değşitirmeyeceğini kaydetmesinin ardından zayıflarken, dolar yükselişini yedinci güne taşıdı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Frankfurt'ta AMB politika yapıcılarının bankalara Eylül ayında başlayacak yeni bir uzun vadeli kredi imkanı getirildiğini duyurmalarının ardından kayıplarını geri aldı. Çekirdek Avrupa tahvilleri yükseldi. ABD'de, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, ülkede ticaret açığının 10 yılın zirvesine çıktığını ve özel sektör istihdamının geçen ay beklenenden daha az arttığını gösteren verilerin ardından düştü. ABD Hazine tahvilleri hafif yükseldi. Asya'da, hisse senetleri Japonya ve Hong Kong'da düşerken, Çin hisseleri trendin tersine hareket etti.

Ekonomik endişeler, AMB yetkililerinin, OECD'nin 20 üye ülkeninneredeyse tümünün büyüme beklentilerini düşürdüğünü açıklamasından bir gün sonra yeni teşviklerin getirildiğini duyurması ile birlikte bir kez daha gündemin üst sıralarına çıktı. Yatırımcılar Cuma günü, ekonomiye ilişkin yeni işaretler bulabilmek için ABD Şubat ayı istihdam verilerine bakacak. Dış ticaret konusu ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerikalı müzakerecilere Çin ile yakın bir zamanda anlaşmaya varmaları için baskı yaptığının kaydedilmesinin ardından, piyasaların ayrıntı beklediği diğer bir konu olarak gündemdeki yerini koruyor.

New York'ta Bruderman Asset Management baş piyasa stratejisti Oliver Pursche, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Ekonomide yavaşlama görüyoruz, şirket karlarında yavaşlama görüyoruz," dedi ve "Piyasa durumun beklediğinden iyi gidip gitmediğine bakıyor ve şu anda bunu bilmiyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Diğer taraftan, sterlin, Avrupalı yetkililerin Brexit görüşmelerinde bu hafta anlaşmaya varılması konusunda kötümser olduklarını kaydetmelerinin ardından zayıfladı. Petrol New York'ta, yatırımcıların dikkatlerini ABD'de akaryakıt stoklarındaki düşüşten ziyade OPEC'in üretim kısıntıları için bir tehdit oluşturan ham petrol stoklarındaki artışa çevirmeleri ile birlikte varil başına 56 doların üzerinde işlem gördü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Cuma günü açıklanacak olan Şubat ayı verilerinin ılımlı bir istihdam artışını göstermesi bekleniyor. Bloomberg'in anketine göre, tarım dışı istihdamın 180,000 artması, işsizlik oranının ise yüzde 3.9'a düşmesi bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:49'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu ve bu bir haftayı aşkın sürenin en büyük düşüşünü işaret ediyor
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 gerileyerek 3 haftanın en düşüğüne indi.
*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 geriledi ve son bir haftada ilk kez aşağı yönde hareket etti.
*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.2 gerileyerek son bir haftanın en düşük seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 düşerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü ve son bir haftada ilk kez geriledi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.6 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükselerek üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve yükselişini yedinci güne taşıdı.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 düşerek 1.1293 ile üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi ve düşüşünü beşinci güne yaydı.
*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek 1.3125 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi düşüşünü altıncı güne taşıdı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 111.75 ile bir haftanın zirvesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 2.68 ile bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan gerileyerek yüzde 0.11 ile yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesini gördü.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üç baz puan düşerek yüzde 1.2 ile bir haftayıo aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 2.589 ile yaklaşık sekiz ayın en düşük seviyesini test etti.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 1.1 değer kazanarak yüzde 56.85 ile son bir haftanın zirvesine çıktı.
*Altın yüzde 0.1 tırmanarak ons başına 1,287.14 dolara yükseldi.

(16:20'de güncellendi)