Advertisement

(15:55'te güncellendi)

Hisse senetleri Avrupa ve Asya piyasalarında, piyasaların yılın en kötü haftasının etkilerini üzerlerinden atmak istemeleri ile birlikte yükselirken, gösterge ABD endeks vadeli kontratları yukarı yönde hareket etti. Dolar hafif yükseldi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) ve Nasdaq endeks vadelileri açılışta yukarı yönü işaret ederken, Dow vadelileri, Boeing Co.'nun 737 Max modelinin Pazar günü düşmesinin ardından muhtemelen aşağı yönlü açılış olacağını gösteriyor. Boeing Dow Jones Endeksi'ni,n en büyük hisse senedi konumunda. Boeing hisseleri, Çin'in söz konusu modelin uçuşlarını durdurma kararı almasının ardından, açılış öncesi işlemlerde yüzde 9 düştü. Bankalar, Stoxx Europe 600 Endeksi'nin son dört seanstaki ilk yükselişini destekledi ve Commerzbank AG hisseleri, Deustche Bank AG ile birleşmeye yakın olduğu yolundaki haberlerin ardından en fazla kazandıran hisselerden biri oldu.

Asya'da, Çin hisse senetleri diğerlerine göre daha iyi performans gösterdi ve Cuma günkü kayıplarının bir kısmını geri aldı ve Japonya ve Hong Kong hisseleri de yukarı yönde hareket etti. Norveç kronu, yükselen enflasyonun gelecek hafta faiz artırımı ihtimalini yükseltmesinin ardından güçledndi.

Bu hafta açıklanacak olan bir dizi veri, ABD, Avrupa Birliği ve Çin'de büyüme ve merkez bankası politikası üzerindeki olası etkilerine ilişkin işaretler görmek amacıyla yakından izlenecek ve Japonya Merkez Bankası politika toplantısını gerçekletirecek. Ticaret cephesinde,Çin Merkez Bankası Guvernörü Yi Gang'a göre, Beijing ve Washington önemli konularda genel anlaşmaya varmış durumda ve kurlar konusunda anlamlı görüşmelerde bulundu.

Singapur'da HG Research kurucusu Hans Goetti, Bloomberg TV'ye yaptığı değerlendirmede, "Fed'in faiz artırımları yerine daha gevşek bir tutum takınması ile birlikte, hisse senetleri için görünüm göreceli olarak yapıcı" dedi.

Diğer taraftan, petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın üst üste ikinci ayda da anlaşmaya varılan miktardan daha fazla üretim kısıntısına gitmesinin ardından yükseldi. Sterlin,  Başbakan Theresa May'in revize edilmiş Brexit anlaşma taslağının Parlamento'da oylamasının yaklaşması ile birlikte dalgalı seyrederken, Türk Lirası, ekonomisinin son 10 yılda ilk kez resesyona girmesine rağmen sakin seyretti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Çin'de bu hafta perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklanacak. Ulusal Halk Kongresi, Cuma günü Başbakan Li Keqiang'ın konuşması ile sona erecek.
*İngiltere'de Avam kamarası Salı günü, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma tarihine 20 gün kala, Başbakan May'in revize edilmiş Brexit anlaşmasını oylayacak.
*ABD Başkanı Donald Trump'ın Pazaresi günü 2020 mali yılı bütçesini sunması bekleniyor.
*Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda Cuma günü, para politikası toplantısının ardından konuşma yapacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:39'da yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve bu yaklaşık 3 haftanın en büyük yükselişini işaret ediyor.
*S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 ile 1 haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdi.
*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 ile iki haftanın en büyük yükselişini yaptı.
*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 ile son iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.
*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.1243 seviyesine tırmandı.
*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'ten az düşerek 111.20 seviyesine indi.
*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 ile iki haftanın en büyük yükselişini yaptı.
*Avustralya doları ABD doları karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 0.705 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.65'e çıktı ve bir haftayı aşkın süredir ilk kez yükseldi.
*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi değişmeyerek yüzde 0.07'de kaldı.
*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 2 baz puan düşerek yüzde 1.17 ile iki haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.
*İtalya ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faiz farkı 6 baz puan yükselerek 2.495 yüzde puanına çıktı.

Emtia

*Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.05'ten az düşerek 3 haftayı aşkın süreni,n en düşük seviyesine indi.
*Ham petrol yüzde 0.8 ile son bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 66.25 dolara tırmandı.
*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 0.1 yükselerek ton başına 6,403.00 dolara çıktı.
*Altın yüzde 0.3 ile son bir haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirerek ons başına 1,294.68 dolara geriledi.

(15:55'te güncellendi)