Advertisement

Dolar, yatırımcıların ABD Başkanı Donald Trump'ın seçime kadar teşvik görüşmelerine son verme kararının etkisini değerlendirmesiyle önemli piyasa paraları karşısındaki kazançlarını artırdı. ABD hisse senedi vadeli kontratları dalgalı seyretti.

S&P 500 Endeks vadelileri, dayanak endeksin önceki seansta yüzde 1'den fazla düşmesinin ardından fazla değişmedi. Trump'ın hava yolu şirketleri ve Maaş Koruma Programı için destek çağrısında bulunması erken işlemlerdeki kayıpların geri alınmasında etkili oldu. Hong Kong ve Güney Kore hisseleri sınırlı yükselirken Japonya hisseleri dalgalı seyretti. ABD Hazine tahvili faizleri dünkü kayıplarını korudu. Nasdaq vadelileri, bir Temsilciler Meclisi panelinde Amazon.com ve Alphabet Inc. gibi teknoloji devlerinin gücünü azaltmak için tekelciliğe karşı bir dizi geniş kapsamlı reformun önerilmesinin ardından erken işlemlerde geri çekildi.

Avustralya'da 3 yıl vadeli tahvil faizi hedefi, tahmin edilenden daha az borç ihraç edilmesine ilişkin planların etkisiyle tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi. Hisse senetleri Salı günkü bütçe açıklamasının ardından yükseldi. Ham petrol fiyatları düştü.

Volatilite, bu ay Trump'ın koronavirüse yakalanması ve yatırımcıların teşvik paketi ihtimalini değerlendirmesinin ardından yükselişe geçti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Cumhuriyetçilere, geçen hafta meclisten sadece Demokratların oyuyla geçen teklifin bir benzeriyle katılım göstermeleri çağrısında bulundu. Ancak Demokratların 2.2 trilyon dolarlık teklifi ve Beyaz Saray'ın desteklediği 1.6 trilyon dolarlık paket arasında hala büyük fark bulunuyor.

State Street Corp. makro stratejisti Emily Weis, Bloomberg TV'de yaptığı değerlendirmede "Piyasadaki yükselişte şimdiye kadarki itici güç, tüm dünyada merkez bankaları ve hükümetlerin eşi benzeri görülmemiş teşvikleri oldu. Bunun büyük bir kısmı ABD'de idi. Şimdiyse ABD'de daha fazla mali teşvik için takvim ötelendi." dedi.

Trump hastaneden taburcu olurken yatırımcıların gözü hala virüsün ekonomik toparlanma üzerindeki etkisinde. Almanya'da yeni vakalar Nisan'dan bu yana en sert artışını kaydetti. İtalya daha sert önlemlere hazırlanıyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 15 - 16 Eylül toplantısının tutanakları Çarşamba günü yayınlanacak. Tutanaklar, faiz artırımını tetiklemek için gerekli koşullara ilişkin tartışmanın detayları başta olmak üzere Fed gözlemcileri açısından yararlı olacak.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Tokyo saatiyle 13.44'te fazla değişmedi. Endeks Salı günü yüzde 1.4 düştü.
Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.2 düştü.
Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.5 arttı.
Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.4 yükseldi.
Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.6 tırmandı.
Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0.4 geriledi.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.
Yen yüzde 0.1 düşüşle dolar karşısında 105.72 seviyesinden işlem gördü.
Çin dışında işlem gören yuan 6.7455 seviyesinde fazla değişmedi.
Euro/Dolar paritesi 1.1733'te sabit kaldı.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan yükselişle yüzde 0.75 oldu.
Avustralya'da 3 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 3 bp düşüşle yüzde 0.13 oldu.

Emtia

WTI petrol yüzde 1.8 gerileyerek varili 39.93 dolara indi.
Altının onsu yüzde 0.2 yükselişle 1,882.54 dolara tırmandı.