Advertisement

(11.30'da güncellendi)

Avrupa hisseleri ve ABD hisse senedi vadeli kontratları, ABD Başkanı Donald Trump'ın koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıklamasının ardından düştü. Dolar önemli paralar karşısında tırmandı.

Trump, yaptığı açıklamada kendisi ve eşi Melania Trump'ın Kovid-19 testlerinin pozitif çıktığını açıkladı. Trump, en yakın yardımcılarından biri Hope Hicks'in pozitif çıkmasının ardından test olmuştu.

Cboe Volatilite Endeksi üç haftanın en yüksek seviyesine sıçradı. Piyasanın stres altında olduğu dönemlerde güvenli liman olarak görülen yen, altın ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi. Avrupa tahvilleri de yükseliş kaydetti. Ham petrol kayıplarını genişletti.

Avrupa'da değerli metal madencisi Centamin'in hisseleri, şirketin 2020 üretim tahminini azaltmasının ardından yüzde 20 düştü. Sterlin İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Haziran'dan bu yana ilk kez Brexit müzakerelerine dahil olacağına ilişkin haberlerin etkisiyle kaybını geri aldı.

JPMorgan Asset Management EMEA baş piyasa stratejisti Karen Ward, "Piyasa algısı Kasım seçimi öncesinde zaten hassas bir dengedeydi. Bugün gelen haber belirsizliği artırdı." dedi ve Trump'ın durumundan doğacak sonuçlara ilişkin belirsizlik bu kadar yüksekken piyasanın nihai yönünü görmek için çok erken olduğunu söyledi.

Tokyo Hisse Senedi Borsası'nda Perşembe günü yaşanan teknik bir arıza nedeniyle işlemler durdurulmuştu. Japonya hisseleri, işlemlerin yeniden başlamasının ardından kaydettiği ilk kazançlarını sildi.

S&P 500 Endeks vadelileri önceki işlemlerde Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilerin reddettiği 2.2 trilyon dolarlık mali teşvik paketini geçirmesinin ardından gerilemişti.

Diğer önemli Asya piyasalarının tatilden dolayı kapalı olması nedeniyle, ABD'de açıklanacak aylık istihdam verisi öncesinde hisse senetlerinde cansız bir işlem seansı kaydedildi. Çin, Hong Kong, Tayvan, Hindistan ve Güney Kore Cuma günü tatil nedeniyle kapalı.

Küresel hisseler Eylül ayında zirveye tırmanmalarından bu yana zorluk yaşıyor. Yatırımcılar, piyasayı destekleyecek bir sonraki gelişmeyi bekliyorlar. ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde açıklanacak olan son istihdam raporu bugün gelecek.

Binlerce kişinin işten çıkarılmasına ilişkin bu hafta yapılan açıklamalar, şirketlerin pandemi döneminde hayatta kalmak için ihtiyaç duyulan yeniden ayarlamalarla hala mücadele ettiğini gösteriyor. Virüs vakaları ise tırmanmaya devam ediyor.

Hisse senetleri

S&P 500 Endeks vadelileri Londra saatiyle 09.17'de yüzde 1.2 düştü.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.4 düştü.
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.1 azaldı.

Döviz

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.2 yükseldi.
Euro/Dolar paritesi yüzde 0.2 ekside 1.1723 oldu.
Sterlin yüzde 0.1 tırmanarak 1.2908 seviyesinden işlem gördü.
Onshore yuan yüzde 0.3 yükselişle 6.799'dan alıcı buldu.
Yen dolar karşısında yüzde 0.3 yükselişle 105.20 seviyesinden işlem gördü.

Tahviller

ABD'de 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 1 baz puan düşüşle yüzde 0.67'de kaldı.
ABD'de 2 yıl vadeli tahvillerin faizi 1 baz puandan az düşüşle yüzde 0.13 oldu.
Almanya 10 yıllıklarının faizi eksi yüzde 0.54'e indi.
İngiltere 10 yıllıklarının fazi 1 bp düşüşle yüzde 0.229'a geriledi.
Japonya 10 yıllıklarının faizi 1 bp yükselerek yüzde 0.022 oldu.

Emtia

WTI petrolün varili yüzde 2.9 ekside 37.59 dolara geriledi.
Brent petrol yüzde 3 düşüşle 39.71 dolardan alıcı buldu.
Altın yüzde 0.3 yükselişle onsu 1,910.79 dolardan işlem gördü.

(11.30'da güncellendi)