Advertisement
HABERLER ABONE OL

Perşembe günü faiz kararlarını açıklayan Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz artış hızlarını azaltmalarına karşın, faizlerin hangi seviyeye kadar çıkabileceği konusunda daha şahin açıklamalar yapmasının ardından ABD ve Avrupa Borsaları günü sert kayıplarla tamamladı.

ABD’de S&P 500 yüzde 2,5, Nasdaq 100 yüzde 3,4 oranında düşüş yaşadı. Avrupa endekslerinde de kayıplar bazı ülkelerde yüzde 3’ü aştı.

Yeni işlem gününün ilk vadeli işlemlerinde ABD endeksleri çok sınırlı oranda artarken, Asya borsaları karışık seyretti. MSCI Asya Pasifik Endeksi Japon hisseleri öncülüğünde ekimden bu yana en büyük haftalık kaybı ile kapanmaya hazırlanıyor.

Çin ve Hong Kong hisselerinin satışlara karşı görece daha dirençli olmasında, ABD’nin yaklaşık 200 Çinli şirketi borsalardan çıkarma riskinin azalması ve Çin’in gayrimenkul sektörüne yönelik yeni adımlar vaat etmesi etkili oldu. Fed cephesinden gelen Merkez bankası açıklamaları ve ABD verileri ile Bloomberg Dolar Endeksi dün yüzde 1’e yakın yükselse de, dolar bu sabah tüm G-10 para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Wall Street’te volatilite beklentisi

Bugün ABD’de yaklaşık 4 trilyon dolarlık opsiyonun vadesinin dolmasıyla, hisse senedi piyasasında oynaklığın artabileceği tahmin ediliyor. First Growth Capital LLC Kurucusu David Reidy’e göre opsiyon işlemi yapan yatırımcılar bir süredir trendin aksi yönde pozisyon alıyor, yani düştüğünde hisse senedi alıyor ve yükseldiğinde satıyor. Bugün önemli bir büyüklükteki opsiyonların vadelerinin dolmasının S&P 500 endeksinde aşağı yönlü bir kırılmaya neden olabileceğini öngören Reidy, bu beklentisini yılsonu pozisyonlanmaları ve resesyon endişelerine bağladı. Spot Gamma’nın kurucusu Brent Kochuba‘ya göre, S&P 500 endeksinin 4.000 seviyesine bağlanan opsiyonlar, vadesi dolacak opsiyonlardaki açık pozisyonların en büyük kısmını oluşturuyor.