Advertisement
HABERLER ABONE OL

Yurtiçi piyasalar 31 Mayıs'ta açıklanacak olan ilk çeyrek büyüme verilerine odaklanırken, büyüme beklentilerine ilişkin raporlar da gelmeye devam ediyor. Son değerlendirme Morgan Stanley'den geldi.

Kurum 2021 yılınının ilk çeyreğinde büyümenin yıllık bazda yüzde 5,3 olarak gerçekleşeceğini öngördü. Çeyreklik olarak bakıldığında ise kurumun beklentisi yüzde 1,25 oldu.

Morgan Stanley analistleri büyümeye tüketim harcamalarındaki toparlanmanın ve ithalattaki güçlü performansa karşın dış talebin katkı sunacağını belirtti. Tüm bu değerlendirmelerin ardından kurum 2021 yılı tamamı için büyümenin yüzde 4,8 olacağını tahmin etti.

Kurum önümüzdeki hafta açıklanacak Mayıs enflasyonuna ilişkin beklentisini de açıkladı. Buna göre kurum Mayıs'ta enflasyonun yüzde 17,3'e yükselmesini bekliyor. Ağustos'ta yüzde 17,7 ile enflasyonda yılın zirvesine çıkılacağını öngören kurum yıl sonu iitbariyle enflasyonun yüzde 14,7'ye çekileceğini tahmin etti.

Yurtiçi piyasanın büyüme beklentisi yüzde 6,7

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan büyüme anketinde ilk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 6,7 oldu. Ankete katılan 17 kurum arasında en düşük tahmini veren kurum ilk çeyrekte Türkiye'nin yüzde 5 büyümesini öngörürken en yüksek tahmini veren kurumun beklentisi ise yüzde 7,2 oldu.

Kurumların, 2021 yılı tamamına ilişkin beklentisi ise yüzde 5,5 olarak kaydedildi.

Türkiye ekonomisi salgın yılının tamamında yüzde 1,8 büyüme kaydederken, 2020'nin son çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyümüştü.