Advertisement
ALTIN VE EMTİA ABONE OL

OPEC, petrol üreticisi grubun bakanlarının toplantısı öncesinde düşen talep ve ABD'li kaya petrolü üreticilerinin arzındaki toparlanma sinyalleri nedeniyle küresel petrol piyasasına ilişkin görünümünü düşürdü.

Rakamlar grubun üretimin azaltılması yönünde geçen ay aldığı karara ilişkin soruları gündeme getiriyor. OPEC analistleri talep beklentilerini günlük 1 milyondan fazla bir düşüş olacağı yönünde revize ederken, grup ülkeleri Ağustos'ta küresel piyasalara günlük 760 bin varil petrol ekledi.

OPEC ve grup ile beraber hareket eden diğer üreticiler Perşembe günü çevrim içi bir toplantı gerçekleştirerek üretim kısıntılarının arz fazlasını silmek için yeterli olup olmadığını tartışacaklar.

Londra'da işlem gören petrol fiyatları Pazartesi günü varil başına 40 doların altına inerek iki aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yaklaştı.

OPEC+ ülkeleri ekonomik faaliyetlerde toparlanma beklentilerinin etkisiyle pandemi esnasında yapılan arz kısıntılarının bir kısmını geri alma konusunda anlaşmıştı. Viyana'da bu ay yayınlanan rapor söz konusu adımın zamanından önce atıldığını gösteriyor.

Talebin çöküşü

OPEC gelecek yılın sonuna kadar olan her çeyrek için küresel petrol talebi tahminlerini günlük ortalama 768 bin varil azalttı. Sonuç olarak tüketim 2020'de günlük 9.46 milyon varil ile eşi benzeri görülmemiş bir düşüşe doğru ilerliyor.

Grup, büyük ölçüde ABD kaynaklı güçlü görünümden dolayı gelecek beş çeyrekteki OPEC dışı üretim tahminini eş zamanlı olarak günlük ortalama 394 bin varil artırdı.

Zayıf talep ve güçlü OPEC dışı arz grubun ürettiği petrole olan gereksinimi azaltıyor. OPEC ürettiği ham petrole yönelik gelecek yıla ilişkin talep tahminini günlük 1.1 milyon varil azaltarak 28.2 milyona indirdi.