Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın önde gelen üreticilerinin üretim kısıntılarını uzatmaya yönelik bir plan üzerinde çalıştıklarının söylendiği bir ortamda, ABD'de özel sektör verilerine göre petrol stoklarındaki beklenmedik düşüşün gerçekleşmesinin ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 0.6 kadar yükseldi ve varil başına 57 doların üzerine tırmandı. Sektörün fonladığı Amerikan Petrol Enstitüsü'nün (API) verilerine göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta 2.58 milyon varil düştü. ABD'de Çarşamba günü açıklanacak resmi verilerin ise stoklarda artış olduğunu göstermesi bekleniyor. Interfax haber ajansına göre, OPEC ve ortakları, Suudi Arabistan'ın üretim kısıntısı anlaşmasını yılın ikinci yarısına uzatma teklifini  müzakere ediyor.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının ABD Başkanı Donald Trump'ın eleştirilerine rağmen üretim kısıntısı taahhütlerine uymaya devam etmeleri ile birlikte yüzde 25'ten fazla yükseldi. Piyasadaki yukarı havaya ek olarak, ABD hükümeti, ABD'de yavaşlayan petrol sondaj faaliyetlerine dayanarak, son altı ayda ilk kez üretim tahminini düşürdü.

Tokyo'da Japan Oil, Gas and Metals National Corp. baş ekonomisti Takayuki Nogami, "API verileri ve Suudi Arabistan'ın üretim kısıntılarını uzatma teklifi dahil yukarı yönlü faktörlerin yükseliş baskısı getirmesi ile birlikte, ham petrol piyasaları kısa vadede yukarı bir hareket görebilir," dedi ve "Trump'ın Şubat ayı sonundaki OPEC ve yüksek petrol fiyatlarını kontrol altına alma amaçlı tweet'inin yatırımcılar üzerinde 'psikolojik etkisi" var ve yükselişleri sınırlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Nisan vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 26 sent yükselerek varil başına 57.23 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:37'de 57.15 dolara geldi. Kontrat Salı günü 8 sent yükselerek 56.87 dolardan kapandı.

Mayıs vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 20 sen yükselerek varil başına 66.87 dolara çıktı. Kontrat Salı günü 9 sent değer kazanarak 66.67 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Mayıs vadeli WTI'a kıyasla 9.39 dolar primli işlem gördü.