Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Petrol piyasasında arz endişeleri OPEC+ toplantısı öncesinde fiyatlamalara yön veren temel unsurlardan biri oldu.

ABD ham petrolü yeniden 111 doların üzerine çıkarken, Brent petrol de 116 doların üzerini gördü.

Libya'da petrol üretiminde yeni aksaklık riski belirirken, eski OPEC üyesi Ekvador'da da hükümet karşıtı gösterilerin üretimi etkilemesi öngörülüyor.

Bu iki üretici ülkedeki herhangi bir aksamanın sıkı piyasada olumsuz etkisi olacağı belirtiliyor. SPI Asset Management Kurucu Ortağı Stephen Innes'e göre yapısal darboğazlar devam ederken, fiyatların anlamlı şekilde aşağı gelmesi için daha fazla arz yapılması gerekiyor.

Bunun yanında OPEC+ koalisyonunun iki önemli üyesinden ilave arz gelmeyeceğine yönelik sinyaller de artıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joe Biden'a Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin yapabileceklerinin en üst seviyesinde arzda bulunduğunu söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da Ortadoğulu üreticilere arzı artırma çağrısı yaptı.

Birol, G-7 zirvesi öncesi yaptığı açıklamada, "Petrol ve doğalgaz üreticilerinin ellerinde olup da piyasaya sürmedikleri petrol ve doğalgazı gecikmeden piyasaya sürmeleri ve piyasanın stabil hale gelmesi için katkıda bulunmaları gerekiyor, özellikle Ortadoğu’daki büyük petrol üreticileri." diye konuştu.