Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, İran'ın Geneal Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ilk tepkisini vermesi ve Iak'taki ABD askeri üslerine füze saldırıları düzenlemesinin küresel petrol arzında aksaklıklara neden olabileceği endişelerini tekrar canlandırması sonucu sıçrama yaptı.

Vadeli petrol kontratları Londra'da, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nın Pentagon'un İran'dan gerçekleştirildiğini açıkladığı füze saldırılarınınn sorumluluğunu üstlenmesi ile birlikte yüzde 5'ten fazla artarak varlık başına 72 dolar seviyesine yaklaştı. Fiyatlar daha sonra, İran Dışişleri Bakanı'nın meşru müdafaha dahilindeki "orantılı tedbirlerin sonuçlandığını" kaydetmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın saldırılar sonrası Twitter yoluyla yaptığı açıklamada "her şeyin yolunda" olduğunu belirtmesi sonrası bu kazancının yarıdan fazlasını geri verdi.

AxiTrader Ltd. Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Bugün hoş bir gün olmayacak," dedi ve "Piyasa arz riskine karşı duyarlılığını yoğunlaştırıyor, zira petrol fiyatları arz açığı tahminine bağlı risk primleri ile roket gibi yükseldi" değerlendirmesinde bulundu.

Brent türü ham petrol, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 3.48 dolar yükselerek varil başına 71.75 dolara kadar çıktıktan sonra Singapur saati ile 11:24'te yüzde 1.4 yukarıda 69.20 dolar seviyesine geldi. Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 2.95 dolar ya da yüzde 4.7 yükselerek varil başına 65.65 dolara kadar çıktıktan sonra 63.47 dolara çekildi.