Advertisement
ENERJİ ABONE OL

(12:50'de güncellendi)

Petrol fiyatları, potansiyel ABD-Çin ticaret anlaşmasına ve ABD'de ham petrol arzındaki sıkışmaya ilişkin işaretlere bağlı olarak iki ayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra, Viyana'da gerçekleştirilecek kritik OPEC toplantısı öncesi kazancını korudu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 4.2 ile Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine düzenlenen saldırılardan bu yana en büyük yükselişini gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Konu hakkında bilgiye sahip kaynaklara göre, ABD ve Çin sınırlı ticaret anlaşmasında yer alması beklenen tarifelerdeki geri adımın miktarı konusunda anlaşmaya yaklaşıyorlar. ABD'de ham petrol stokları geçen hafta beklenenden daha fazla düşerken, Umman Petrol Bakanı Mohammed Al Rumhi, OPEC + koalisyonunun Körfez Arap üyelerinin üretim kısıntılarının uzatılması konusunda görüş birliğine vardığını duyurdu.

Petrol fiyatları, Pekin ve Washington'ın talebi olumsuz etkileyen ve uzun süredir devam eden ticaret savaşının sonlandırılması konusunda anlaşmaya yakın olduğuna ilişkin iyimserlikle Ekim ayı başından bu yana ralli yaptı. Irak üretim kısıntılarının daha da derinleştirilmesi konusundaki görüşünden geri adım atarken, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'ndan (OPEC) bazı temsilcilere göre, Suudi Arabistan, eğer diğer ülkeler üretim kotalarına daha iyi uyarsa, üretim kısıntılarının artırılması için yolu açabilir. Olası bir anlaşmanın detaylı maddeleri henüz açık değil.

AxiTrader'ın baş Asya piyasa stratejisti Stephen Innes, "Tarifelerden geri adım, petrol piyasasının kulaklarına mutlak olumlu mod müziği olacaktır," dedi ve "Mevcut OPEC + anlaşmasının süresinin uzatılması ve bu anlaşmaya uyumun sıkılaştırılması minimum beklenti olarak görülüyor, ancak asıl tartışma kısıntıların miktarının artırılmasına karar verip vermeme olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 17 sent düşerek Londra saati ile 08:02'de varil başına 58.26 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 2.33 dolar değer kazanarak 58.43 dolar ile iki haftanın en yüksek seviyesinden kapandı.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 13 sent düşerek varil başına 62.87 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 3.6 yükselerek 63 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, aynı vadeli WTI'a kıyasla 4.71 dolar primli işlem gördü.

 (12:50'de güncellendi)