Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD ile Çin arasında şiddetlenen ticaret savaşı ve potansiyel riskleri ile birlikte arz endişeleri arasına sıkıştı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, yüzde 0.7 kayıp ve yüzde 0.3 kazanç arasında dalgalandıktan sonra sakin bir seyir izledi. ABD'li yetkililerin Pazartesi günü, Çin'den ithal edilen kalan mallara ilave yüzde 25 gümrük tarifesinin detaylarını açıklaması bekleniyor. Bu gelişme, Pekin yönetiminin ABD'nin Cuma günü 200 milyar dolarlık Çin malına getirdiği ek tarifelere misillemede bulunacağını açıklamasının ardından geldi. Öte yandan, Norveç Kuzey Denizi'ndeki bir petrol sahasındaki aksaklık ve ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısındaki düşüş, petrol arzını sıkışık tutan faktörler arasında yer alıyor.

Petrol, yaklaşık 10 yılın en büyük çeyrek dönem kazancını gerçekleştirdikten sonra, geçen ayın sonlarından bu yana zemin kaybediyor. Suudi Arabistan'ın İran'a yaptırımlardan doğan açığı kapatmak için daha fazla petrol üreteceğine ilişkin işaretler ve ABD ile Çin arasındaki ilişkilerin kötüleşmesi bu hareketin temel sebepleriydi ve Batı Teksas petrolüne (WTI) ilişkin düşüş yönünde bahisleri artırdı. Ancak Washington ile Tahran arasında artan gerilim ve Venezuela'da üretimin daha da düşme beklentisi fiyatları destekliyor ve Brent petrolü yükselişini dördüncü güne taşıdı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti Howie Lee, "Cuma günkü bardağın yarısı dolu iyimserliğinin, bu büyüklükteki bir ticaret savaşının küresel büyümeye çok fazla hasar verebileceği durumunu gölgelemesine izin vermemek gerek," dedi ve "Ancak fiyatların mevcut seviyelere sıkışması arzın ne kadar sıkışık olduğunu gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) 3 sent düşerek Singapur saati ile 12:34:'te varil başına 61.63 dolara geldi. Fiyatlar seans içinde 45 sent kadar düştü. Kontrat geçen hafta tüzde 0.5 geriledi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 22 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 70.84 dolara çıktı. Fiyatlar seans içinde 31 sent kadar düştü. Kontrat geçen hafta yüzde 0.3 değer kaybetti. Küresel gösterge Brent petrolü, Temmuz vadeli WTI'a kıyasla 9.05 dolar primli işlem gördü.