Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya, enflasyon endişeleriyle Ukrayna’yı işgalinden bu yana ilk kez faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Politika yapıcılar 6 toplantıdaki indirimlerin ardından faizi değiştirmeyerek yüzde 7,5’te tuttu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler de faizde değişiklik beklemiyordu.

Açıklamada bir sonraki hamlenin ne olabileceğine dair sinyal verilmezken enflasyonist risklerin hala belirgin olduğu ve Eylül ortasından bu yana risklerin arttığı vurgulandı. Metinde “kısmi seferberliğin tüketici talebi için caydırıcı etkisi olacak. Ancak arz yönlü kısıtlamalar nedeniyle ileride enflasyonist etkileri olacak” ifadelerine yer verildi.

Bu yıl ekonomi için yüzde 3-3,5 civarında daralma öngörüldü.

Şubat’taki işgalden bu yana uluslararası şirketlerin Rusya’dan çıkışının temel tüketim ürünlerinde sıkıntıya yol açtığı ve bunun da enflasyonist baskılara neden olduğu ifade edildi. Nisan’da yüzde 18 ile 20 yılın zirvesine yükselen enflasyonun yüzde 13’ün altına gerileyeceği öngörüldü.

Banka işgalin hemen ardından finansal istikrara yönelik riskler nedeniyle faiz oranını yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükseltmişti. Banka sonrasında 6 kez faiz indirimine gitmişti.