Advertisement
HABERLER ABONE OL

Rusya Merkez Bankası (CBRD), Kremlin'in Ukrayna'yı işgalinden sonra sert faiz artışlarını fazlasıyla tersine çeviren sert bir parasal gevşeme döngüsünü içeren bir yılı kapatarak art arda ikinci toplantısında da faiz oranlarını değiştirmedi.

Cuma günü yapılan açıklamaya göre, politika yapıcılar, Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistlerin oybirliğiyle yaptığı tahminle uyumlu olarak, politika faizini değiştirmeyerej yüzde 7,5'te tuttu. Açıklamanın ardından ruble kayıplarını sürdürdü ve 13:39 itibariyle dolar karşısında yüzde 0,5 daha değer kaybetti.

Merkez Bankası açıklamasında ileriye ışık tutacak kılavuz bir görüş belirtmezken para politikasının gelecekteki yönüne ilişkin seçenekleri açık bıraktı. Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina saat 15:00'te bir basın toplantısı düzenleyecek.

Bankadan yapılan açıklamada, "Enflasyon yanlısı riskler artarak dezenflasyonist risklere üstün geliyor. Bu, işgücü piyasasında artan enflasyon baskıları, kötüleşen dış ticaret koşulları ve daha yumuşak bir mali duruşun bir sonucu olarak ortaya çıkıyor" ifadeleri kullanıldı.

Merkez bankası, faiz oranlarını savaş öncesi seviyelerin altına çekmek için altı adımda 12,5 puanlık gevşeme sağladıktan sonra Ekim ayında “nötr bir duruşu” benimsemişti. Tüketici fiyatlarındaki keskin düşüşten cesaret alan ülke, ekonomi ABD ve müttefiklerinin yaptırımları baskısı altında krize girerken, Şubat ayı sonundaki işgalden sonra empoze edilen benzeri görülmemiş önlemleri hızla gevşetme yoluna gitti.

Rusya’da enflasyon Nisan ayında yıllık yüzde 18 ile zirve yapması sonrası yaklaşık yüzde 12’ye ya da CBRD’nin yıl sonu tahmininin alt sınırına yakın bir yere yavaşladı.Öte yandan politika yapıcılar için önemli bir faktör olan fiyat beklentileri dört ay sonar ilk kez Kasım ayında geriledi.

Ancak daha önce gevşek maliye politikalarının bir endişe kaynağı haline geldiğinin sinyallerini veren Nabiullina’nın gündeminde bu tehditlerin daha büyük bir yer kaplaması bekleniyor.

Maliye Bakanlığı daha önce gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 0,9’u kadar olacağını tahmin ederken yaşanan savaşla gelirlerin düşmesi ve harcamaların artması nedeniyle açık beklentisini yüzde 2’ye yükseltti.

Bununla birlikte daha yüksek hükümet harcamalarının yanı sıra, insanların savaşa çağrılması, işgücü piyasasını zorlayarak enflasyon için risk oluşturuyor.

Merkez bankası Cuma günü yaptığı açıklamada, "Şu anda, Rusya ekonomisinde üretimi artırma kapasitesi büyük ölçüde işgücü piyasası koşullarıyla sınırlanmış durumda" dedi.

İşçi açığı

Açıklamada, "Kısmi seferberliğin etkisiyle birçok sektörde işgücü açığını artıyor. Bu koşullar altında, bu sektörlerde reel ücret artışı hızlanıyor ve verimlilik artışını geride bırakabilir” ifadelerine yer verildi.

Bununla birlikte, aylardır para biriminin gücünün arkasındaki ana neden olan cari hesap fazlasının azalmaya başlamasıyla ruble zayıfladı.

Jeopolitik riskler pek hafifleme belirtisi göstermediğinden, bütçe Rusya'nın petrol ihracatına getirilen yeni kısıtlamalar nedeniyle de baskı altına girebilir.

Oranların görünümü o kadar belirsiz hale geldi ki, Nabiullina şu an için pej olası görünmeyen bir senaryo olan CBRD’nin faiz artırmasın göz ardı etmeyeceği belirtiliyor.