Advertisement
FİNANSAL TEKNOLOJİ ABONE OL

Finanstan sağlığa gıdadan eğitime kadar bir çok sektörde dijital çözümler sunan Rasyotek'in Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak, geliştirdikleri derin matematiğe ve algoritmaya sahip yazılım çözümleri ile SGK teşviklerinde 1.200 civarında işletmeye 6 milyar TL'nin üzerinde tasarruf sağladıklarını söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Pak, 2.5 milyon aktif sigortalının her ay yapılan hesaplamalarla elde ettikleri teşviklerden çalıştıkları firmaların yararlandıkları tutarların firmalara can suyu olduğunun altını çizdi.

SGK teşvikleri denildiğinde bir çok farklı kanun türünden bahsedildiğini ifade eden Pak, "Her teşvikin amacı farklı olabiliyor. Onlarca teşvik başlığı olduğu için bu teşviklerden her ay her bir çalışan için yeniden hesaplama gerektiren ve ilgili kanun türlerinden en yüksek faydanın hangisinden olacağını tespit etmek için de işletmeler adına ciddi bir matematiksel derinlik söz konusu oluyor. İşletmelerin kendi içindeki yoğun operasyonları ile bunları düşündüğümüzde kendi iç hesaplamalarında bazı eksik ya da yanlış hesaplamalar söz konusu olabiliyor. Rasyotek bu anlamda personel teşvik sistemleri yazılımıyla şu anda Türkiye'nin en büyük kurumları da dahil olmak üzere ilk 5 bindeki 1.000'den fazla firmaya hizmet veriyor" dedi.

'Algoritmalarımızla işletmelerin en yüksek fayda ile teşvikten yararlanmalarını sağlıyoruz'

Her ay yaklaşık 2.5 milyon sigortalı çalışanın analizini işletmelere yönlendirdiklerini ve en yüksek fayda ile teşviklerden yararlanmalarını sağladıklarını kaydeden Pak, "SGK teşviklerinden bahsederken, her sektörden her işletme için en önemli gider kalemlerinden birisi personel maliyeti. Burada elde edilecek tasarruflar mali açıdan çok kıymetli oluyor. Biz burada faz 1 olarak gördüğümüz SGK teşviklerinin hesaplanmasının yanı sıra faz 2'de aslında bir veri yönetimi olarak görüp, işletmelere gelecek dönemde yeni stratejiler üretebilecek başlıklar da sunuyoruz. Bazen bir işletmeye iki kişi daha alındığında içeride çalışan 15 çalışanın daha teşvikinden yararlanabiliyor. Aslında bu iki kişinin maliyetinden daha fazla üzerine kar elde edilebiliyor. Ancak bu algoritmaları yönetebilmek için geliştirdiğimiz yazılım çözümü gibi derin matematiğe ve algoritmaya sahip yazılımlara ihtiyaç var. Bu anlamda Rasyotek tek bu ihtiyacı piyasada görüp, işletmelere uzun yıllardır hizmet veriyor" diye konuştu.

'Süper Portalı 2020'de yurtdışı pazara açacağız'

Kurumsal tarafta işletmelere hizmet verirken, SGK teşvikleri ile başlayan ve orada veriyi yönettikleri için çok farklı stratejiler ve raporlamalar üretebildiklerinin altını çizen Pak şöyle devam etti: "Burada veri yönetimi ile ilgili başlayan sürecimizi daha sora Süper Portal adını verdiğimiz B2B Dijital AVM bir projeye çevirdik. Dijital dönüşüm yolculuğunda finans, vergi gibi bir çok başlığı AVM'deki bir dükkan gibi işletmelere açacağımız entegratör sistemlerle beraber hayata aldık. Bugüne kadar Dijital AVM'de aralarında insan kaynakları, KVKK, hukukun da bulunduğu 10 büyük dükkan açtık. Bir tüzel kişiliğin ihtiyaç duyabileceği her şey bu AVM'de tümleşik bir veri yönetimiyle beraber sunuluyor ve işletmeler tüm ihtiyaçlarını karşılayıp çıkıyor. Üstelik burası siber saldırılara karşı oldukça güvenli bir yer. Bu çalışmamızın dünyada da bir rol model olacağını düşünüyoruz. Süper Portal'i 2022 yılında yurtdışı pazara açmayı planlıyoruz." Grup bünyesinde 150 olan çalışan sayısını bu yıl sonunda 200 kişiye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Pak, bu yıl 30 milyon TL yatırım yapacaklarını ifade etti. Pak, 2023 yılı sonrası için ise hedeflerinin Türkiye'nin ilk bilişim holdingi olmak olduğunu sözlerine ekledi.