Advertisement
EMTİA - ENERJİ ABONE OL

Ham petrol arzını rekor seviyelere çıkaran Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın krallık ile Rusya arasındaki petrol fiyat savaşında tansiyonu düşürmek için yaptığı baskıya boyun eğmiyor.

ABD Başkanı Salı akşamı yaptığı açıklamada dünyanın en büyük iki petrol üreticisi arasında ateşkes sağlamak için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Mohammed bin Salman ile görüştüğünü belirtti.

Buna karşın Suudi Arabistan Nisan ayına petrol arzını artırıp -rekor seviyedeki- günlük 12 milyon varilin üzerine çekerek başladı. Riyad şimdiye kadar ancak ABD de dahil dünyanın önde gelen tüm üreticilerinin kısıntı konusunda anlaşması halinde kararından vazgeçeceği konusunda ısrarcı oldu.

Diğer yandan Rusya, daha uzlaşmacı bir tavır sergilemekle birlikte somut bir teklif ortaya koymadı. Kıdemli bir yetkili henüz Suudi Arabistan ile iletişime geçmediklerini, Moskova'nın mevcut piyasa koşullarında üretimi artırma planının olmadığını bildirdi. Ancak yetkili, Rusya'nın üretim kısıntılarını değerlendirdiğine ilişkin bir sinyal vermedi.

Rusya, Mart ayının başında Suudi Arabistan ve diğer OPEC üreticilerinin daha fazla kısıntısı planına katılmayı reddederek fiyat savaşını tetiklemişti.